gototopgototop
sreda, 25. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
OEBS želi da intenzivira partnerstvo sa UN, rekao je predsedavajući Dačić na brifingu u Savetu bezbednosti UN
+ larger fontnormal font- Smaller font
25022015 dacic-zanijerNa brifingu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o prioritetima srpskog predsedavanja i saradnji OEBS-a i UN-a, predsedavajući OEBS-u prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je partnerstvo UN i OEBS ključno za rešavanje bezbednosnih izazova na evroatlantskom i evroazijskom prostoru.

"Sve strukture OEBS-a sarađuju sa širokim spektrom tela i organizacija UN u cilju jačanja bezbednosti u sve tri dimenzije na prostoru OEBS-a i u susednim regionima. Visoko cenimo ovu blisku saradnju. Spremni smo da je učinimo operativnijom i više orijentisanom na rezultate", rekao je Dačić. "Misije OEBS-a i UN na terenu predstavljaju dragocene vrednosti, a njihov potencijal za saradnju treba do maksimuma iskoristiti".

Govoreći o situaciji u Ukrajini i njenom uticaju na širu agendu OEBS-a, Dačić rekao je da se predsedavanje Srbije OEBS-om "odvija u uslovima najveće krize evropske bezbednosti od kraja Hladnog rata", kao i da će Srbija učiniti sve da doprinese nalaženju diplomatskog rešenja na nepristrasan i transparentan način.

"Odgovor OEBS-a na aktuelnu krizu još jednom je pokazao njegov značaj za evropsku bezbednost", rekao je Dačić. "Srbija uvažava činjenicu da se i OEBS i evropska bezbednost nalaze na kritičnom raskršću i u potpunosti je posvećena radu sa glavnim akterima kako bi se ponovo uspostavili mir i stabilnost u Ukrajini. Najviši prioritet se daje zaštiti inkluzivnog i kooperativnog karaktera rada OEBS-a pri pružanju odgovora na krizu u i oko Ukrajine, ali i u pogledu širih pitanja evropske bezbednosti.

Članice Saveta bezbednosti UN ponudile su punu podršku srpskom predsedavanju OEBS i njegovim prioritetima, naglašavajući važnost OEBS-a na međunarodnoj sceni, naročito u svetlu njegovog učešća u rešavanju krize u Ukrajini.

Predsedavajući Dačić bio je u pratnji generalnog sekretara OEBS-a Lamberta Zanijera.

Foto:OSCE/Micky Kroell