gototopgototop
среда, 18. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење за штампу копредседавајућих Женевских међународних разговора
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoТридесет прва рунда Женевских међународних разговора је управо приведена крају. Показало се да су разговори били веома тешки услед различитих ставова и приступа учесника о различитим питањима, укључујући и поједине тачке са дневног реда. У оквиру прегледа безбедносне ситуације, учесници су коментарисали „Уговор о савезу и интеграцији" који су данас потписали Москва и Цхинвали. Копредседавајући су изразили жаљење што се такав догађај одиграо истог дана када и ова рунда разговора, створивши тако тешку атмосферу за дискусије.

У оквиру Радне групе И која се бави питањима безбедности, учесници су оценили општу безбедносну ситуацију на терену у периоду протеклом од претходне рунде из децембра 2014. као стабилну и мирну. Учесници су наставили са разменом мишљења о уздржавању од употребе силе, међународним безбедносним аранжманима, као и слободи кретања и путовања у иностранство. Такође су наставили са радом на нацрту заједничког саопштења свих учесника о уздржавању од употребе силе, где је забележен известан напредак.

Уз то, учесници су рамотрили и поздравили наставак добре сарадње у оквиру Механизма за превенцију и реаговање на инциденте из Ергнетија (ИПРМ) и поновили позив за брзим наставком ИПРМ у Галију.

У оквиру Радне групе ИИ, учесници су размотрили догађаје из хуманитарне сфере, који су се одиграли у периоду од претходне рунде. Поред осталог, дотакли су се питања слободе кретања, несталих особа, културног наслеђа и образовања. Разговори о питањима повратка интерно расељених и избеглих лица нису могли бити закључени.

Копредседавајући изражавају жаљење због немогућности да се у потпуности исцрпе разговори у овој рунди, што је последица неслагања у погледу дневног реда.

Учесници су се сложили да се следећа рунда одржи од 30. јуна – 1. јула 2015.