gototopgototop
понедељак, 20. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС Дачић и генерални секретар Занијер нагласили важност управљања водама на Светски дан вода
+ larger fontnormal font- Smaller font
203015 world_water_day„Вода је важна тема за ОЕБС – она може бити извор сукоба, као што и сарадња на питањима вода може бити средство за превенцију конфликата", рекао је председавајући ОЕБС, министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, уочи Светског дана вода.

„Суочавање са изазовима спреге коју чине храна, вода, енергија и климатске промене захтева заједничке напоре, јер они бришу границе, како у оквиру друштава, тако и међу државама, у шта смо се ми на Западном Балкану уверили током страшних поплава у мају прошле године", рекао је Дачић.

„Вода је заједничко добро и ми морамо да пронађемо равномеран начин поделе користи и одговорности за управљање овим ресурсом".

У кооперативном управљању водама генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијер види катализатора одрживог развоја и свеопште безбедности. „Квалитетно управљање водама подразумева одговорно, транспарентно и праведно руковођење водним ресурсима. Оно доприноси изградњи поверења и кључно је за превенцију конфликата у погледу вода на свим нивоима, укључујући на нивоу локалних заједница", рекао је Занијер.

Занијер је такође нагласио да стручност ОЕБС-а у домену повезаности животне средине и безбедности може допринети глобалним напорима пред изазовима које питање вода поставља, као што су актуелни процеси у вези са оквиром за смањење ризика од природних непогода после 2015. године, Циљеви одрживог развоја Уједињених нација и преговори о климатским променама.

Српско председавање ОЕБС-у ће ток овогодишњег Економског и еколошког форума у Београду посветити теми „Управљање водама у региону ОЕБС – повећање сигурности и стабилности кроз сарадњу", уз предстојеће састанке 11-13. маја у Београду и 14-16. септембра у Прагу.

За више информација о активностима ОЕБС у погледу вода, кликнути овдеФото:Vano Shlamov