gototopgototop
ponedeljak, 20. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS Dačić i generalni sekretar Zanijer naglasili važnost upravljanja vodama na Svetski dan voda
+ larger fontnormal font- Smaller font
203015 world_water_day„Voda je važna tema za OEBS – ona može biti izvor sukoba, kao što i saradnja na pitanjima voda može biti sredstvo za prevenciju konflikata", rekao je predsedavajući OEBS, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, uoči Svetskog dana voda.

„Suočavanje sa izazovima sprege koju čine hrana, voda, energija i klimatske promene zahteva zajedničke napore, jer oni brišu granice, kako u okviru društava, tako i među državama, u šta smo se mi na Zapadnom Balkanu uverili tokom strašnih poplava u maju prošle godine", rekao je Dačić.

„Voda je zajedničko dobro i mi moramo da pronađemo ravnomeran način podele koristi i odgovornosti za upravljanje ovim resursom".

U kooperativnom upravljanju vodama generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer vidi katalizatora održivog razvoja i sveopšte bezbednosti. „Kvalitetno upravljanje vodama podrazumeva odgovorno, transparentno i pravedno rukovođenje vodnim resursima. Ono doprinosi izgradnji poverenja i ključno je za prevenciju konflikata u pogledu voda na svim nivoima, uključujući na nivou lokalnih zajednica", rekao je Zanijer.

Zanijer je takođe naglasio da stručnost OEBS-a u domenu povezanosti životne sredine i bezbednosti može doprineti globalnim naporima pred izazovima koje pitanje voda postavlja, kao što su aktuelni procesi u vezi sa okvirom za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda posle 2015. godine, Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija i pregovori o klimatskim promenama.

Srpsko predsedavanje OEBS-u će tok ovogodišnjeg Ekonomskog i ekološkog foruma u Beogradu posvetiti temi „Upravljanje vodama u regionu OEBS – povećanje sigurnosti i stabilnosti kroz saradnju", uz predstojeće sastanke 11-13. maja u Beogradu i 14-16. septembra u Pragu.

Za više informacija o aktivnostima OEBS u pogledu voda, kliknuti ovdeFoto:Vano Shlamov