gototopgototop
уторак, 21. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Успостављање безбедносног система који обезбеђује мир, стабилност и просперитет држава и грађана је циљ који нам је свима заједнички, рекао је председавајући ОЕБС-у Дачић
+ larger fontnormal font- Smaller font
2522015 dacic_washingtonСвако побољшање свеобухватне безбедности неке државе учеснице ОЕБС доводи до веће безбедности за све, рекао је председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Србије Ивица Дачић у Београду, где је данас отворио Конференцију о управљању и реформи сектора безбедности (ССГ/Р), коју је припремило председавање, међу чијим приоритетима је и ова тема.

Дачић је констатовао да добро организован безбедносни сектор представља важан елеменат доброг управљања. „Структуре, институције и мисије ОЕБС на терену имају важну улогу у обликовању дугорочно одрживог безбедносног сектора у многим државама учесницама", истакао је Дачић.

„Сматрам да ОЕБС, својим свеобухватним приступом, може да допринесе питањима која се односе на управљање и реформу сектора безбедности", рекао је Дачић. „Ради се о континуираном, захтевном процесу који има за циљ успостављање и развој демократских и одрживих структура, које могу ефикасно да се баве актуелним безбедносним изазовима на националном, регионалном и међународном плану."

Марсел Пешко, директор Канцеларије генералног секретара ОЕБС, је рекао: „Наши напори немају за циљ да поново измисле точак или да уведу неку нову, посебну дисциплину у оквиру ОЕБС-а. Напротив, желимо да управљање и реформа безбедносног сектора послуже као оквир који ће нам помоћи да наше напоре сместимо у шири контекст. Овакав став полази од свести да су наше појединачне активности у безбедносном сектору међусобно повезане и да је њихов успех међусобно условљен."

Око 200 учесника, међу којима се налазе високи представници министарстава спољних послова, одбране и унутрашњих послова, делегација ОЕБС, Парламентарне скупштине ОЕБС-а и особље извршних структура ОЕБС-а, као и представници безбедносног сектора, националних парламената, академских кругова и цивилног друштва, разговараће о стратегијама за пружање свеобухватне подршке реформским процесима у сектору безбедности, имајући у виду перспективу целокупног ОЕБС.
Фото:OSCE/Micky Kroell