gototopgototop
среда, 06. мај 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Заједничко саопштење за јавност Трилатералне контакт групе: Трилатерална контакт група покреће активности радних група за бољу примену споразума из Минска
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoТрилатерална контакт група (ТКГ) која се састоји од високих представника Украјине, Руске Федерације и председавајућег ОЕБС-у, одржала је данас састанак у Минску како би покренула активности радних група. Представници појединих области у регионима Доњецк и Луганск су такође учествовали на састанку.

Радне групе су основане као одговор на одговарајућу одредбу из Пакета мера за примену споразума из Минска усвојеног 12. фебруара 2015, коју су подржали шефови држава и влада такозваног „Нормандијског формата".
На конститутивном састанку у Минску, под покровитељством ТКГ, у складу са тачком 13. Пакета мера за имплементацију Споразума из Минска потписаног 12. фебруара 2015, основане су четири радне групе за бављење следећим питањима: безбедношћу, политичким питањима, интерно расељеним лицима и избеглицама, као и хуманитарном помоћи и економским питањима и рехабилитацијом. Све четири радне групе којима су иницијално координисали надлежни представници ОЕБС-а, састале су се данас први пут и постигле договор о својим следећим корацима.

ТКГ задржава наду да ће данашње формирање радних група убрзати примену споразума из Минска и тако допринети политичком решењу украјинске кризе.