gototopgototop
ponedeljak, 01. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Seulu otvorena Azijska konferencija OEBS u 2015. godini o promenama globalnog bezbednosnog okruženja i vizijama multilateralne bezbednosne saradnje u Aziji
+ larger fontnormal font- Smaller font
16015 asia_osceMinistar spoljnih poslova Republike Koreje Jun Bjung-se, ministar spoljnih poslova Švajcarske Didier Burkhalter, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Tajlanda Tanasak Patimapragorn, ambasador Vuk Žugić iz predsedavanja Srbije OEBS-u i generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer otvorili su Azijsku konferenciju OEBS u 2015. ističući potrebu za povećanom saradnjom OEBS sa njegovim azijskim Partnerima za saradnju u rešavanju aktuelnih netradicionalnih i transnacionalnih pretnji.

Ukazujući na logo sastanka, koji sadrži tradicionalan korejski motiv, ministar spoljnih poslova Jun je izjavio: "Evropa i Azija se nalaze pod istim krovom" – međusobno povezane i međuzavisne u interesu bezbednosti. Obeležavajući 40-togodišnjicu usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, smatrali bismo značajnim ostvarenjem jačanje saradnje OEBS i Azije, rešavanje zajedničkih izazova i zajedničko zalaganje za unapređenje bezbednosnog okruženja u Istočnoj Aziji."

Ministar Burkhalter je dodao: "Bezbednost u regionu OEBS je neraskidivo povezana sa bezbednošću njenih suseda. Isto važi i za bezbednost na području Azije i Pacifika. Stoga Švajcarska smatra da bi jačanje bezbednosnog dijaloga i saradnje Evrope i Azije bilo korisno za sve. OEBS treba da bude most ne samo između evroatlantskog i evroazijskog prostora, već i između Evrope i udaljenijih delova Azije."

Zamenik premijera Tajlanda Patimapragorn saglasio se da je održavanje Azijske konferencije OEBS pružilo dobru priliku za iznalaženje načina za povećanom interakcijom bezbednosnih aranžmana u Aziji i Evropi, i ponudio se da bude domaćin Azijske konferencije na Tajlandu, 2016. godine.

Obraćajući se u ime predsedavanja Srbije OEBS-u, ambasador Žugić je rekao, "OEBS je nakupio zadivljujuće iskustvo u vezi sa pitanjima međunarodne bezbednosti. Spremni smo da podelimo svoje iskustvo sa našim azijskim partnerima, bilo u Beču ili daljim razvijanjem kontakata sa regionalnim institucijama."

Generalni sekretar Zanijer je ponovo istakao volju OEBS da unapređuje međuregionalnu interakciju. "Postoji više bezbednosnih okvira koji bi mogli da stupe u interakciju sa OEBS u cilju razmene najboljih praksi i pouka. ASEAN i njegov Regionalni forum, Sekretarijat Trilateralne saradnje i istočno-azijski samit predstavljaju dobre primere, a OEBS je spreman da ispita mogućnosti saradnje sa njima, kao i sa Inicijativom Severoistočne Azije za mir i saradnju."


Foto:Foreign Ministry of the Republic of Korea