gototopgototop
четвртак, 04. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у позива на уздржаност поводом недавне ескалације насиља у источној Украјини
+ larger fontnormal font- Smaller font
DACIC1 enПредседавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић данас је осудио најновију ескалацију насиља у источној Украјини, и позвао све стране да се врате за преговарачки сто у потрази за политичким решењем конфликта у оквиру Трилатералне контакт групе, као и да у потпуности поштују споразуме из Минска. "То је једини начин да се оконча патња недужних цивила," рекао је Дачић.

"Употреба силе је недопустива. Посебно сам забринут због употребе забрањеног тешког наоружања и недискриминативног гранатирања цивилних објеката, што је тешко кршење споразума из Минска," рекао је.
"Све стране морају да се суздрже од употребе силе, и да се строго придржавају примирја и других кључних одредаба споразума из Минска, укључујући моментално повлачење тешког наоружања."

Председавајући је такође истакао значај сигурности и безбедности посматрача ОЕБС-ове Специјалне посматрачке мисије у Украјини (СПМ). "Даља ограничавања слободе кретања посматрача не могу се ничим оправдати. Она представљају озбиљну препреку спровођењу и надзирању одрживог примирја," рекао је Дачић.
Фото:OSCE/Micky Kroell