gototopgototop
уторак, 16. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Потребно уложити напоре за заштиту новинара и решавање питања пропаганде, рекли су учесници конференције ОЕБС
+ larger fontnormal font- Smaller font
1606015 osce_novinariБезбедност новинара је камен темељац слободних медија, посебно у доба сукоба, и она се мора обезбедити и јачати, рекли су данас у Бечу учесници дводневне конференције о безбедности новинара и извештавању о сукобима. Присутни су такође нагласили важност решавања питања пропаганде, указујући на слободно и независно новинарство као један од могућих механизама за то.

Конференција „Безбедност новинара, слобода медија и плурализам у времену конфликата" чији је организатор и домаћин представница ОЕБС-а за слободу медија, окупила је око 400 новинара, медијских стручњака, и представника влада и цивилног друштва из држава учесница ОЕБС. Учесници су разговарали о безбедности новинара и новинарској етици, извештавању о сукобима, мерама за супротстављање пропаганди, и уређењу медија.

Главни говорник, Рој Гатман, шеф одсека за Блиски исток у „Меклачију" и добитник Пулицерове награде за међународно извештавање за свој рад у време рата у Босни и Херцеговини 1993, рекао је да новинарство игра кључну улогу у разоткривању порекла конфликата и нагласио да је потребно да новинари познају хуманитарно право.

„Извештавање са места сукоба је увек изазов за новинара, али најтежи део је утврдити ко говори истину, а ко лаже", рекао је Гатман. „Морате бити свесни да је често потребно време да бисте пронашли свој новинарски компас у оваквим екстремним условима, и можда је најбољи начин за то поседовање знања из области хуманитарног права".

Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је у свом говору на затварању пленарне сесије нагласио да је важно осудити сваки напад на припаднике медија.

„Насиље над новинарима у својим различитим облицима представља грубо кршење слободе изражавања и слободе медија, као основних темеља сваког демократског друштва", рекао је Дачић.

„Дубоко смо уверени да је слобода изражавања предуслов за слободно и демократско друштво", рекао је Дачић. „Стога је од изузетне важности најстрожа осуда свих манифестација насиља над представницима медија и медијским слободама".

Представница ОЕБС-а за слободу медија, Дуња Мијатовић, рекла је да безбедност новинара мора бити гарантована у свако доба, пре, за време и после трајања сукоба. Такође је истакла мере за решавање питања пропаганде као опасног механизма увек присутног у извештавању о сукобима.

„Морамо да удружимо снаге и подигнемо глас како бисмо новинарима у свако доба гарантовали безбедност", рекла је Мијатовић. „У исто време се морамо супротставити пропаганди и најбољи начин за то је гарантовање слободе медија и промовисање квалитетног, независног новинарства".

Током конференције учесници су изнели идеје и предлоге шта би могло и требало да се уради у циљу повећања безбедности медија у зонама конфликта. На основу разговора са конференције, представница ОЕБС-а ће објавити своје препоруке о безбедности новинара, слободи медија и плурализму у времену конфликата.


Фото:OSCE/Jakub Rozsypal