gototopgototop
utorak, 16. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Potrebno uložiti napore za zaštitu novinara i rešavanje pitanja propagande, rekli su učesnici konferencije OEBS
+ larger fontnormal font- Smaller font
1606015 osce_novinariBezbednost novinara je kamen temeljac slobodnih medija, posebno u doba sukoba, i ona se mora obezbediti i jačati, rekli su danas u Beču učesnici dvodnevne konferencije o bezbednosti novinara i izveštavanju o sukobima. Prisutni su takođe naglasili važnost rešavanja pitanja propagande, ukazujući na slobodno i nezavisno novinarstvo kao jedan od mogućih mehanizama za to.

Konferencija „Bezbednost novinara, sloboda medija i pluralizam u vremenu konflikata" čiji je organizator i domaćin predstavnica OEBS-a za slobodu medija, okupila je oko 400 novinara, medijskih stručnjaka, i predstavnika vlada i civilnog društva iz država učesnica OEBS. Učesnici su razgovarali o bezbednosti novinara i novinarskoj etici, izveštavanju o sukobima, merama za suprotstavljanje propagandi, i uređenju medija.

Glavni govornik, Roj Gatman, šef odseka za Bliski istok u „Meklačiju" i dobitnik Pulicerove nagrade za međunarodno izveštavanje za svoj rad u vreme rata u Bosni i Hercegovini 1993, rekao je da novinarstvo igra ključnu ulogu u razotkrivanju porekla konflikata i naglasio da je potrebno da novinari poznaju humanitarno pravo.

„Izveštavanje sa mesta sukoba je uvek izazov za novinara, ali najteži deo je utvrditi ko govori istinu, a ko laže", rekao je Gatman. „Morate biti svesni da je često potrebno vreme da biste pronašli svoj novinarski kompas u ovakvim ekstremnim uslovima, i možda je najbolji način za to posedovanje znanja iz oblasti humanitarnog prava".

Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je u svom govoru na zatvaranju plenarne sesije naglasio da je važno osuditi svaki napad na pripadnike medija.

„Nasilje nad novinarima u svojim različitim oblicima predstavlja grubo kršenje slobode izražavanja i slobode medija, kao osnovnih temelja svakog demokratskog društva", rekao je Dačić.

„Duboko smo uvereni da je sloboda izražavanja preduslov za slobodno i demokratsko društvo", rekao je Dačić. „Stoga je od izuzetne važnosti najstroža osuda svih manifestacija nasilja nad predstavnicima medija i medijskim slobodama".

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, rekla je da bezbednost novinara mora biti garantovana u svako doba, pre, za vreme i posle trajanja sukoba. Takođe je istakla mere za rešavanje pitanja propagande kao opasnog mehanizma uvek prisutnog u izveštavanju o sukobima.

„Moramo da udružimo snage i podignemo glas kako bismo novinarima u svako doba garantovali bezbednost", rekla je Mijatović. „U isto vreme se moramo suprotstaviti propagandi i najbolji način za to je garantovanje slobode medija i promovisanje kvalitetnog, nezavisnog novinarstva".

Tokom konferencije učesnici su izneli ideje i predloge šta bi moglo i trebalo da se uradi u cilju povećanja bezbednosti medija u zonama konflikta. Na osnovu razgovora sa konferencije, predstavnica OEBS-a će objaviti svoje preporuke o bezbednosti novinara, slobodi medija i pluralizmu u vremenu konflikata.


Foto:OSCE/Jakub Rozsypal