gototopgototop
уторак, 30. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Оснаживање младих пресудно за превенцију подстицања и радикализације страних терористичких бораца, истакли учесници конференције ОЕБС у Бечу
+ larger fontnormal font- Smaller font
306015 osce_wienОснаживање младих и ангажовање око појединаца који су у опасности од радикализације је од кључног значаја за борбу против феномена страних бораца у редовима терориста и супротстављање насилном екстремизму и радикализацији који доводе до тероризма, изнели су учесници на почетку дводневне Конференције ОЕБС против тероризма која је почела данас у Бечу.

Конференција, у организацији председавања Србије ОЕБС-у 2015, окупља преко 300 стручњака из држава учесница ОЕБС и Партнера за сарадњу, као и 20 међународних и регионалних организација, као и академске заједнице и организације цивилног друштва, како би се омогућила размена добре праксе и научених лекција о борби против подстицања и регрутовања страних бораца у редовима терориста.

„Председавање Србије ОЕБС-у чврсто верује у деловање младих", рекао је Александар Николиć, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Србије. „Оснаживање младих кроз едукацију и обуку у медијској писмености и критичком размишљању помаже да се спречи да семе нетолеранције, радикализације и екстремизма узме корена", рекао је он.

Учесници конференције разговараће о томе како да се боље искористи полиција у заједници и друга јавно-приватна партнерства за спречавање тероризма; како да се ангажују млади у борби против насилног екстремизма; као и о доброј пракси у развоју и ширењу позитивних нарација за борбу на локалном нивоу. Нагласиćе начине за повеćање међукултуралног и међуверског дијалога и партнерства - посебно укључивање младих - чији је циљ подстицање толеранције, узајамног поштовања и разумевања, и допринос промоцији демократије, људских права и основних слобода.

„Уважавање принципа, обавеза и циљева ОЕБС, уграђених пре 40 година у Хелсиншком завршном акту је најбољи противлек за тероризам и насилни екстремизам", рекао је генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијер. „То укључује јака међудржавна партнерства, али и партнерства са цивилним друштвом, медијима и приватним сектором."

На конференцији је лансирана и кампања „ОЕБС уједињен у борби против насилног екстремизма", којом се подстичу све државе учеснице ОЕБС и Партнери за сарадњу, као и цивилно друштво и академске институције широм региона ОЕБС, да се једним гласом успротиве корозивном позиву на насилни екстремизам промоцијом толеранције, узајамног поштовања, плурализма, инклузије и кохезије.


Фото:OSCE/Micky Kroell