gototopgototop
utorak, 30. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Osnaživanje mladih presudno za prevenciju podsticanja i radikalizacije stranih terorističkih boraca, istakli učesnici konferencije OEBS u Beču
+ larger fontnormal font- Smaller font
306015 osce_wienOsnaživanje mladih i angažovanje oko pojedinaca koji su u opasnosti od radikalizacije je od ključnog značaja za borbu protiv fenomena stranih boraca u redovima terorista i suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji koji dovode do terorizma, izneli su učesnici na početku dvodnevne Konferencije OEBS protiv terorizma koja je počela danas u Beču.

Konferencija, u organizaciji predsedavanja Srbije OEBS-u 2015, okuplja preko 300 stručnjaka iz država učesnica OEBS i Partnera za saradnju, kao i 20 međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i akademske zajednice i organizacije civilnog društva, kako bi se omogućila razmena dobre prakse i naučenih lekcija o borbi protiv podsticanja i regrutovanja stranih boraca u redovima terorista.

„Predsedavanje Srbije OEBS-u čvrsto veruje u delovanje mladih", rekao je Aleksandar Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. „Osnaživanje mladih kroz edukaciju i obuku u medijskoj pismenosti i kritičkom razmišljanju pomaže da se spreči da seme netolerancije, radikalizacije i ekstremizma uzme korena", rekao je on.

Učesnici konferencije razgovaraće o tome kako da se bolje iskoristi policija u zajednici i druga javno-privatna partnerstva za sprečavanje terorizma; kako da se angažuju mladi u borbi protiv nasilnog ekstremizma; kao i o dobroj praksi u razvoju i širenju pozitivnih naracija za borbu na lokalnom nivou. Naglasiće načine za povećanje međukulturalnog i međuverskog dijaloga i partnerstva - posebno uključivanje mladih - čiji je cilj podsticanje tolerancije, uzajamnog poštovanja i razumevanja, i doprinos promociji demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda.

„Uvažavanje principa, obaveza i ciljeva OEBS, ugrađenih pre 40 godina u Helsinškom završnom aktu je najbolji protivlek za terorizam i nasilni ekstremizam", rekao je generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer. „To uključuje jaka međudržavna partnerstva, ali i partnerstva sa civilnim društvom, medijima i privatnim sektorom."

Na konferenciji je lansirana i kampanja „OEBS ujedinjen u borbi protiv nasilnog ekstremizma", kojom se podstiču sve države učesnice OEBS i Partneri za saradnju, kao i civilno društvo i akademske institucije širom regiona OEBS, da se jednim glasom usprotive korozivnom pozivu na nasilni ekstremizam promocijom tolerancije, uzajamnog poštovanja, pluralizma, inkluzije i kohezije.


Foto:OSCE/Micky Kroell