gototopgototop
sreda, 08. jul 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući Dačić potvrdio posvećenost procesu 5+2 u pismu koje je specijalni predstavnik OEBS za Pridnjestrovlje predao za vreme njegove posete regionu
+ larger fontnormal font- Smaller font
87015 radojko_bogojevicAmbasador Radojko Bogojević, specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS-u za proces rešavanja problema Pridnjestrovlja, danas je završio drugu posetu regionu ove nedelje, nadovezujući se na posetu Kišinjevu 30. juna.

Ambasador Bogojević se 7. jula u Tiraspolju susreo sa liderom Pridnjestrovlja Jevgnijem Ševčukom i glavnim pregovaračem Pridnjestrovlja Ninom Štanski. Dana 8. jula, ambasador se susreo sa v.d. premijerom Natalijom German u Kišinjevu. Specijalni predstavnik OEBS je za vreme sastanaka obema stranama uručio pismo koje im je uputio predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Juče sam u Tiraspolju, a danas u Kišinjevu, ponovio ovu poruku i potvrdio opredeljenje predsedavajućeg da pomogne stranama da postignu sveobuhvatno, korektno i održivo rešenje konflikta", izjavio je Bogojević. „Kao što sam izneo tokom svoje posete Kišinjevu prošle sedmice, važnost kontinuiranog dijaloga i kontakt dveju strana ne mogu biti dovoljno naglašeni".

Na sastancima održanim u toku protekle dve nedelje, ambasador je dobio jasne signale od svih međunarodnih partnera 5+2 o njihovoj spremnosti da olakšaju produktivno angažovanje dveju strana u formatu 5+2. Tokom sastanaka, ambasador Bogojević je podvukao potrebu da se pronađe put ka napretku i da se započnu pripreme za sledeću rundu razgovora 5+2.

„Mada je konstruktivno angažovanje dveju strana ranije ove godine donelo opipljive rezultate, razgovori 5+2 su ključni za buđenje poverenja u proces rešavanja i za ostvarivanje održivih rezultata", rekao je Bogojević. „Nadam se da će sastanci kojima sam prisustvovao tokom protekle dve nedelje pomoći da se ubrzaju pripreme za narednu rudnu razgovora".

Kao specijalni predstavnik OEBS za proces rešavanja pitanja Pridnjestrovlja, ambasador Bogojević je tražio načine da ojača dijalog i da neguje poverenje između dveju strana. Njegovi odlučni napori odražavaju posvećenost predsedavanja Srbije OEBS-u mirovnom procesu 5+2.

Format 5+2 uključuje predstavnike strana, posrednike i posmatrače u pregovorima- Moldaviju, Pridnjestrovlje, OEBS, Rusku Federaciju, Ukrajinu, SAD i EU.Foto:OSCE/Igor Schimbator