gototopgototop
utorak, 28. jul 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sve strane u istočnoj Ukrajini moraju da obezbede sigurnost i slobodu kretanja posmatračima SPM, kaže predsedavajući OEBS-u Dačić
+ larger fontnormal font- Smaller font
2807015 dacic_beogradSve strane u istočnoj Ukrajini imaju odgovornost da obezbede sigurnost posmatrača OEBS i da garantuju njihov nesmetani pristup širom te regije, rekao je predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nakon dva skorašnja incidenta u kojima su timovi Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini (SPM) uhvaćeni u razmeni vatre.

„Uznemiren sam i duboko zabrinut incidentima u gradovima Ščastja 26. jula i Širokino 27. jula, naročito onda kada izgleda da su naši nenaoružani, civilni posmatrači bili meta," kaže Dačić.

Rekao je da je posmatrač SPM, koji je zadobio blaži potres mozga i povredu desne noge u incidentu u Širokinu, sada otpušten iz bolnice.

„Želim da pohvalim hrabrost i marljivost koje posmatrači i osoblje SPM pokazuju svakog dana u svom poslu, u sve težim okolnostima. Snažno osuđujem sve incidente ili akcije koje ometaju rad SPM."

Sve strane na terenu u istočnoj Ukrajini su obavezane odredbama sporazuma iz Minska da obezbede sigurnost, bezbednost i slobodu kretanja SPM."

Dačić je takođe podsetio sve strane o hitnoj potrebi da se potpuno primeni dogovor o prekidu vatre, da se nastavi i pojača povlačenje teškog naoružanja, i da se pojača politički dijalog, u skladu sa sporazumom iz Minska.

„OEBS je jedina organizacija koja, na verodostojan način, nadgleda bezbednosnu situaciju i proverava povlačenje teškog naoružanja, u cilju smirivanja i normalizacije situacije na terenu," rekao je Dačić. „Sve strane imaju obavezu da podržavaju napore OEBS i da nastave da rade na političkom procesu koji vodi okončanju ovog smrtonosnog kruga nasilja."


Foto:OSCE/Micky Kroell