gototopgototop
nedelja, 23. avgust 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zajedničko upravljanje vodama u fokusu seminara OEBS na Svetskoj nedelji vode u Stokholmu
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoZnačaj zajedničkog upravljanja vodama zarad smanjenja rizika od katastrofa, prilagođavanja na klimatske promene, i njegov doprinos održavanju bezbednosti i stabilnosti su bili u fokusu današnjeg seminara održanog u okviru Svetske nedelje vode u Stokholmu.

Seminar je organizovao OEBS, predsedavanje Srbije OEBS-u u 2015. godini i Vlada Švajcarske.

Na 25. Svetskoj nedelji vode, koja se održava od 23. do 28. avgusta i čiji je domaćin Međunarodni institut za vode iz Stokholma, okupilo se nekoliko hiljada stručnjaka, praktičara, donosilaca odluka, poslovnih inovatora i mladih profesionalaca.

„Zajedničko upravljanje, zajedničko odlučivanje i koordinacija između različitih nosilaca interesa u prekograničnim rečnim slivovima ima mnoge izazove, ali oni su nadvladani dugoročnim dobrobitima koje zajedničko upravljanje vodama ima za povećanu otpornost, socio-ekonomski razvoj i političku stabilnost," rekla je Dezire Švajcer, zamenik koordinatora OEBS za aktivnosti u oblasti ekonomije i zaštite životne sredine, na otvaranju seminara.

Aleksandar Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, rekao je: "Nejednaka distribucija, dostupnost i činjenica da izvori vode nisu obnovljivi zahtevaju korenite promene u procesu korišćenja vode. Vodom se upravlja prema principima objedinjenosti vodenog sistema i održivog razvoja, u zadovoljavanju potreba današnje generacije. Istovremeno, ne smemo ugroziti pravo i potrebe budućih generacija da to isto čine za sebe."

Stručnjaci iz Srbije, Moldavije, Švajcarske i Ekonomske komisije UN za Evropu razgovarali su o međusobnoj povezanosti između upravljanja vodom, smanjenja rizika od katastrofa, i bezbednosti zasnovane na dva regionalna primera: prekogranično zajedničko upravljanje vodama u Jugoistočnoj Evropi i lekcije naučene tokom reagovanja na poplave u maju 2014. godine; bilateralno zajedničko upravljanje vodama između Ukrajine i Moldavije je bilo druga tema, sa fokusom na skorašnji razvoj i potvrđivanje strateškog okvira za prilagođavanje na klimatske promene u slivu reke Dnjestar.

U razgovorima je naglašena potreba za dubljim razumevanjem sinergije vode i spoljne politike i elaborirane uloge različitih nosilaca interesa u doprinosu zajedničkom radu na održivom razvoju i stabilnosti u prekograničnim rečnim slivovima.