gototopgototop
уторак, 08. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење Трилатералне контакт групе
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoТрилатерална контакт група (ТЦГ) коју чине представници Украјине, Руске Федерације и специјални представник председавајућег ОЕБС-у, одржала је састанак 8. септембра 2015. у Минску, у циљу унапређења примене споразума из Минска, од септембра 2014. и фебруара 2015. Трилатерална контакт група саслушала је извештаје координатора радних група у оквиру консултација са представницима одређених области у регионима Доњецк и Луганск.

Учесници су поздравили чињеницу да су се стране генерално придржавале примирја у појединим деловима региона Доњецк и Луганск, које је успостављено крајем августа ове године, а које је, између осталог, помогло да отпочне школска година.

ТКГ очекује да ће овај позитиван тренд омогућити постизање напретка у решавању политичких, економских, безбедносних и хуманитарних проблема о којима се разговара у оквиру радних група.

ТКГ је позвала СПМ ОЕБС да обезбеди ефикасно посматрање и верификацију прекида ватре.

ТКГ је поздравила напредак постигнут у раду групе за безбедност у вези с планом повлачења тенкова и минобацача калибра до 120мм и артиљеријског оруђа калибра до 100мм.