gototopgototop
utorak, 08. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje Trilateralne kontakt grupe
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoTrilateralna kontakt grupa (TCG) koju čine predstavnici Ukrajine, Ruske Federacije i specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS-u, održala je sastanak 8. septembra 2015. u Minsku, u cilju unapređenja primene sporazuma iz Minska, od septembra 2014. i februara 2015. Trilateralna kontakt grupa saslušala je izveštaje koordinatora radnih grupa u okviru konsultacija sa predstavnicima određenih oblasti u regionima Donjeck i Lugansk.

Učesnici su pozdravili činjenicu da su se strane generalno pridržavale primirja u pojedinim delovima regiona Donjeck i Lugansk, koje je uspostavljeno krajem avgusta ove godine, a koje je, između ostalog, pomoglo da otpočne školska godina.

TKG očekuje da će ovaj pozitivan trend omogućiti postizanje napretka u rešavanju političkih, ekonomskih, bezbednosnih i humanitarnih problema o kojima se razgovara u okviru radnih grupa.

TKG je pozvala SPM OEBS da obezbedi efikasno posmatranje i verifikaciju prekida vatre.

TKG je pozdravila napredak postignut u radu grupe za bezbednost u vezi s planom povlačenja tenkova i minobacača kalibra do 120mm i artiljerijskog oruđa kalibra do 100mm.