gototopgototop
уторак, 08. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конференција председавања Србије ОЕБС-у о поукама из Другог светског рата, одржана у Београду
+ larger fontnormal font- Smaller font
89015 dacic_konf_bgОбележавање 70-годишњице Другог светског рата и размишљање о поукама извученим из овог трагичног периода у историји било је у средишту интересовања конференције у организацији председавања Србије ОЕБС-у, на којој су се данас у Београду окупили историчари, представници држава учесница ОЕБС и НВО сектора.

Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Србије Ивица Дачић подсетио је учеснике да су догађаји из Другог светског рата подстакли оснивање међународних и регионалних организација. "Други светски рат је довео до тога да се уложе напори у циљу стварања механизама којима би се спречило да се таква зверства икада понове," рекао је.

Поред оснивања међународних и регионалних организација, посебна пажња је посвећена утицају Другог светског рата на памћење и значају бављења прошлошћу путем образовања: "иако је пређен велики део пута ка савладавању бремена историјског наслеђа, још увек је присутан феномен историјског ревизионизма и неонацизма", истакао је Дачић. "Уверен сам да нам је, у погледу културе сећања на Други светски рат, највећи непријатељ недостатак знања."

"Морамо наставити са истицањем значаја победе над фашизмом; треба водити рачуна о томе да се то никоме не учини прихватљивим у било којој форми. Успећемо у томе ако наставимо да чувамо сећање на тај најмрачнији период у историји човечанства и на величанствену борбу за његово превазилажење," закључио је Дачић.