gototopgototop
utorak, 08. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konferencija predsedavanja Srbije OEBS-u o poukama iz Drugog svetskog rata, održana u Beogradu
+ larger fontnormal font- Smaller font
89015 dacic_konf_bgObeležavanje 70-godišnjice Drugog svetskog rata i razmišljanje o poukama izvučenim iz ovog tragičnog perioda u istoriji bilo je u središtu interesovanja konferencije u organizaciji predsedavanja Srbije OEBS-u, na kojoj su se danas u Beogradu okupili istoričari, predstavnici država učesnica OEBS i NVO sektora.

Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić podsetio je učesnike da su događaji iz Drugog svetskog rata podstakli osnivanje međunarodnih i regionalnih organizacija. "Drugi svetski rat je doveo do toga da se ulože napori u cilju stvaranja mehanizama kojima bi se sprečilo da se takva zverstva ikada ponove," rekao je.

Pored osnivanja međunarodnih i regionalnih organizacija, posebna pažnja je posvećena uticaju Drugog svetskog rata na pamćenje i značaju bavljenja prošlošću putem obrazovanja: "iako je pređen veliki deo puta ka savladavanju bremena istorijskog nasleđa, još uvek je prisutan fenomen istorijskog revizionizma i neonacizma", istakao je Dačić. "Uveren sam da nam je, u pogledu kulture sećanja na Drugi svetski rat, najveći neprijatelj nedostatak znanja."

"Moramo nastaviti sa isticanjem značaja pobede nad fašizmom; treba voditi računa o tome da se to nikome ne učini prihvatljivim u bilo kojoj formi. Uspećemo u tome ako nastavimo da čuvamo sećanje na taj najmračniji period u istoriji čovečanstva i na veličanstvenu borbu za njegovo prevazilaženje," zaključio je Dačić.