gototopgototop
понедељак, 14. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Добро управљање водама је предуслов за одрживи развој, стабилност и мир, истакли учесници Економског и еколошког форума ОЕБС-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
149015 osce_pragБлиска повезаност воде и безбедности је у средишту 23. Економског и еколошког форума ОЕБС, посвееног теми „Управљање водама на простору ОЕБС - већа безбедност и стабилност кроз сарадњу", који је отворен данас у Прагу.

Председавајући ОЕБС и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су „прошлогодишње разорне поплаве на Западном Балкану јасно показале колико прекогранична сарадња може да буде важна у решавању негативног утицаја вештачких и природних катастрофа". Он је нагласио потребу за већим политичким ангажманом, повећаној сарадњи и бољим разумевањем управљања водама и његовим сложеним везама са безбедношћу.

"У оквиру нашег заједничког плана рада са Швајцарском, председавање Србије се посебно фокусирало на начине којим добро управљање водом доприноси безбедности и стабилности у региону ОЕБС. Уверен сам да ће овај форум дати кључан допринос за доношење одлуке Министарског савета ОЕБС у Београду крајем ове године".

Швајцарски министар иностраних послова Дидије Буркхалтер изјавио је да су "изазови и ризици у вези са водом неспорни. Безбедност вода је једно од главних питања које треба решавати - за нас и за генерације које долазе. То је разлог зашто је толико важно да се ангажујемо да се вода трансформише од извора кризе у инструмент мира". Он је додао да је „ОЕБС изградио добру искуствену базу подршке својим државама учесницама у подстицању доброг и заједничког управљања водама. Може и треба да се уради више."

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер је истакао значај гледања на воде као стратешки ресурс и заједничко добро, што захтева сарадњу на свим нивоима. „Разматрања током припремних састанака [Форума] у Бечу и у Београду су напредовала ка дубљем разумевању управљања водама и његовог односа са одрживим развојем, климатским променама и смањењем ризика од катастрофа, које ове године заузимају високо место на глобалној агенди."

Тродневни Форум окупља представнике држава учесница ОЕБС, цивилно друштво, међународне организације, пословну и академску заједницу. Разговори ће отворити пут даљим разматрањима у периоду до Министарског савета ОЕБС 2015.


Фото:OSCE