gototopgototop
четвртак, 01. октобар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић позвао на наставак међународних хуманитарних операција у источној Украјини
+ larger fontnormal font- Smaller font
2522015 dacic_washingtonПредседавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изразио је данас дубоку забринутост поводом наставка суспензије готово свих хуманитарних програма у областима Луганск и Доњецк, што може потенцијално довести до даљег погоршања ионако алармантне хуманитарне ситуације у источној Украјини. Позвао је све стране да усвоје мере којима би се одобрио хитан наставак активности хуманитарних организација и омогућила боља слобода кретања у источној Украјини.

Будући да се зима приближава, први који ће трпети последице хладноће, оштећене инфраструктуре и стамбених објеката, оскудних ресурса и недостатка јавних услуга биће цивили, од којих су многи почели да се враћају кућама након затишја у кршењима примирја. Из тог разлога ће подршка међународних хуманитарних организација бити од суштинске важности како би се цивилном становништву обезбедио минимум услова за живот, нагласио је Дачић.

Дачић је подсетио да хуманитарна питања представљају важан елемент Споразума из Минска и да им се као таквима мора хитно приступити на конструктиван начин. Похвалио је Специјалну посматрачку мисију ОЕБС-а у Украјини (СПМ) за посреднички рад на дијалогу и примирју који на локалном нивоу обавља с циљем да се омогући поправка кључних делова инфраструктуре, као и приступ хуманитарној помоћи.

Дачић је похвалио настојања свог специјалног представника у Украјини и у ТКГ амбасадора Сајдика, као и координатора РГ ТКГ за хуманитарна питања амбасадора Фриша, усмерене на решавање питања регистрације УН и других хуманитарних агенција, у циљу наставка пружања помоћи локалном становништву и најугроженијима.Фото:OSCE/Micky Kroell