gototopgototop
петак, 02. октобар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Нови безбедносни изазови појачавају потребу да ОЕБС прилагоди своје мировне операције, изјавио је председавајући ОЕБС Дачић на министарском скупу у Њујорку
+ larger fontnormal font- Smaller font
210015 dacic_new_yorkНастанак све сложенијих транснационалних и међусобно повезаних претњи безбедности подразумева да ОЕБС мора да тражи начине да прилагоди своје мировне операције и цео механизам за решавање конфликтних циклуса, изјавио је у четвртак председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић на почетку министарског скупа на маргинама 70. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Скуп је организовало председавање Србије ОЕБС-у у 2015. години како би се извршила процена главних изазова с којима се мировне операције Организације суочавају у погледу политика и стратегија, као и да би се унапредио дијалог о предстојећим корацима 57 држава учесница ОЕБС-а.

Као светски највећи регионални безбедносни аранжман на основу Главе VIII Повеље УН, који нуди свеобухватан приступ у више димензија, ОЕБС је у јединственој позицији да пружа допринос мирном решавању спорова, рекао је Дачић.

„Одговор ОЕБС-а на кризу у и око Украјине је још једном показао релевантност Организације у управљању кризама и решавању конфликата, укључујући њену способност да брзо реагује и донесе резултате на терену", рекао је. „ОЕБС у овом тренутку тражи начине за повећање свог капацитета за покретање и одржавање сложених мировних мисија које су по природи суштински цивилне. Такве мисије би биле опремљене конкретно прилагођеним средствима и ресурсима, уз могућност распоређивања у различитим фазама конфликтног циклуса".

Дачић је такође поздравио нови подстицај који су Уједињене нације дале дебати о мировним операцијама кроз текући Преглед мировних операција и извештај Панела на високом нивоу о мировним операцијама.
Главни говорник на скупу био је министар спољних послова Швајцарске Дидије Буркхалтер, у својству члана Министарске тројке ОЕБС-а и као претходни председавајући ОЕБС.

„Једна од великих вредности ОЕБС-а је његова способност да ангажује изузетно широку експертизу кроз цивилне чланове мисије који су секондирани или ангажовани по уговору. Међутим, изазови превазилазе ниво појединачних експерата. Они се односе на дефицит у оперативним капацитетима", рекао је Буркхалтер.

„ОЕБС мора да се прилагоди данашњим потребама за спровођење ефикасних мировних операција. Потребно му је више ресурса за планирање. Треба да истражимо начине да се одобри укључивање робуснијих капацитета у мисије ОЕБС-а – као и политичке, финансијске и правне импликације које би то имало", изјавио је швајцарски министар и на крају се заложио за јако партнерство ОЕБС са УН у овој области.

„Чини се реалним да ће се Уједињене нације у све већој мери окретати регионалним организацијама како би поделиле терет решавања конфликата и унапређења мира. На нама је одговорност да обезбедимо да ОЕБС буде спреман да одигра своју улогу".

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер био је модератор дискусија.

„Карактер изазова с којима се данас суочавамо изискује јаче институционалне капацитете ОЕБС-а и зато поздрављам данашњу дебату међу државама учесницама о начинима јачања способности ОЕБС-а за спровођење мировних операција", рекао је Занијер. „Такође уважавам подршку УН јачању наше сарадње на основу Главе VIII Повеље УН".
Фото:OSCE/Micky Kroell