gototopgototop
sreda, 07. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje kopredsedavajućih Ženevskih međunarodnih razgovora
+ larger fontnormal font- Smaller font
osce logoUčesnici su upravo zaključili trideset treću rundu Ženevskih međunarodnih razgovora. Razmatranja su bila konstruktivna i suštinska. Kopredsedavajući su ohrabreni činjenicom da su vođeni otvoreni i iskreni razgovori uprkos konstantnom razmimoilaženju u stavovima.

U okviru Radne grupe I, učesnici su razgovarali o pitanjima bezbednosti i ocenili opštu situaciju na terenu relativno mirnom i stabilnom. Učesnici su nastavili s razmenom mišljenja o neupotrebi sile, percepcijama pretnji, kao i o slobodi kretanja. Stručnjaci su se ponovo sastali kako bi radili na nacrtu zajedničkog saopštenja svih učesnika o neupotrebi sile. Učesnici su pozdravili nastavak dobre saradnje na sastancima Mehanizma za prevenciju incidenata i reagovanje (IPRM) u Ergnetiju i pozvali na nastavak IPRM u Galiju.

U okviru Radne grupe II, učesnici su razmotrili jedan broj ključnih tema u vezi sa humanitarnom situacijom na terenu. Pored ostalog, vodili su suštinske razgovore o pitanjima višejezičkog obrazovanja i jezicima na kojima se izvodi nastava u školama u Galiju, slobodi kretanja i mobilnosti, nestalim licima, ekološkim i kulturnim dobrima. Takođe je pokrenuto i pitanje interno raseljenih lica i izbeglica. U tom kontekstu, kopredsedavajući su ponovili svoj apel svim učesnicima da se u budućnosti konstruktivno uključe u sva pitanja sa agende.

Učesnici su se složili da se naredna runda razgovora održi 8-9. decembra 2015. godine.