gototopgototop
уторак, 13. октобар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Знања о природним катастрофама нам помажу да смањимо ризике и унапредимо безбедност, рекли су председавајући Сталног савета ОЕБС-а Жугић и генерални секретар Занијер
+ larger fontnormal font- Smaller font
17015 vuk_zugic_wienИскуство и знања локалних заједница су кључни за ефикасно смањење ризика од катастрофа, председавајући Сталног савета ОЕБС-а амбасадор Вук Жугић и генерални секретар ОЕБС-а амбасадор Ламберто Занијер изјавили су данас поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа.

Подсећајући на овогодишњу тему „Знање за живот", Жугић је рекао да су традиционална и локална знања кључна за смањење ризика и повећање приправности, на тај начин унапређујући безбедност и јачајући отпорност.

„Узевши у обзир утицај који катастрофе могу да имају на безбедност нација и појединаца, као и њихове последице које често имају прекограничне размере, смањење ризика је за ОЕБС важно у контексту његових напора за очување стабилности и просперитета међу државама учесницама", рекао је Жугић.

Занијер је истакао: „Активно учешће заједница у комплетном процесу смањења ризика од катастрофа, боље коришћење локалних знања и стручности, као и мере прилагођене локалним проблемима и потребама могу да за резултат имају мању подложност, унапређену одрживост и ојачану отпорност друштва као целине".

Занијер је навео да ОЕБС радећи са локалним заједницама, кроз мрежу Архус центара, обезбеђује да се локална знања узимају у обзир, као и да заједнице буду активно укључене у практично спровођење приоритета садржаних у Сендајском оквиру за смањење ризика од катастрофа.

Председавање Швајцарске ОЕБС-у у 2014. и председавање Србије ОЕБС-у у 2015. препознали су смањење ризика од природних катастрофа и одрживо управљање водама као своје заједничке приоритете. Одлука о смањењу ризика од катастрофа која позива све државе учеснице да „укључе локална знања и информације у националне планове, водећи рачуна о оспособљености како мушкараца тако и жена", усвојена је на Министарском савету у Базелу 2014. године.
Фото:OSCE/Micky Kroell