gototopgototop
petak, 30. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Radionica OEBS-a održana u Beogradu naglasila potrebu za sajber strategijama i efikasnim mehanizmima saradnje putem informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju smanjenja rizika od konflikata
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatPotreba da države-učesnice OEBS-a usvoje sajber strategije i efikasne mehanizme za saradnju kao načina za povećanje transparentnosti i smanjenje rizika od sukoba među državama uz upotrebu informaciono-komunikacione tehnologije, bila je u fokusu dvodnevne radionice na nivou OEBS-a, koja se danas završila u Beogradu.

Radionica je okupila oko 150 učesnika, uključujući 19 međunarodnih eksperata iz Austrije, Estonije, Finske, Nemačke, Izraela, Ruske Federacije, SAD, Srbije, Švajcarske i Velike Britanije, kao i predstavnike nadležnih nacionalnih vlasti, uključujući Ministarstva spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, odbrane, pravde i telekomunikacija, kao i predstavnika Timova za odgovore na računarske incidente (CERT), privatnog sektora, specijalizovanih instituta i civilnog društva.

„Informaciono-komunikaciona infrastruktura je postala pitanje od strateške važnosti ne samo za vlade, već i za kompanije i građane; omogućavajući ekonomski rast, društveni razvoj i nacionalni prosperitet", rekao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Nikolić, kao predstavnik predsedavanja Srbije OEBS-u u 2015. „Ako su naše komunikacione mreže ugrožene, zloupotrebljavane ili napadnute, onda je to i slučaj sa životom kakvog znamo".

Tokom radionice, učesnici su razgovarali o globalnim, regionalnim i subregionalnim procesima u cilju promovisanja efikasnih sajber/IT bezbednosnih okvira i strategija. Razgovori su se takođe fokusirali na efikasnu saradnju na međunarodnom i lokalnom nivou u cilju podrške primeni mera za izgradnju poverenja širom celog regiona OEBS-a.

Drugog dana, učesnici su se uključili u vežbu i diskusiju u organizaciji fondacije Diplo, koja je obezbedila neposredno upoznavanje praktičnih aspekata mera OEBS-a za izgradnju poverenja u oblasti sajber/IT bezbednosti, koje su usvojene u decembru 2013. godine. Ova demonstracija je poseban akcenat stavila na mere 2 i 8 koje pozivaju države-učesnice OEBS-a na olakšavanje saradnje među nadležnim nacionalnih vlastima, kao i na uspostavljanje linija komunikacije na nivou politika, kako bi se efikasno rešavale sajber/IT bezbednosne pretnje koje pogađaju nacionalnu bezbednost.

Radionicu je organizovalo predsedavanje Srbije OEBS-u u 2015. uz pomoć Odeljenja OEBS za transnacionalne pretnje, oslanjajući se na zaključke i preporuke skupa švajcarskog predsedavanja OEBS-u u 2014. na temu unapređenja primene i podrške pregovorima o merama za izgradnju poverenja u oblasti sajber/IT bezbednosti.