gototopgototop
четвртак, 03. децембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Тројка ОЕБС састала се на Министарском савету у Београду, позвала на даље мере за јачање примирја у Украјини
+ larger fontnormal font- Smaller font
312015 osce_troika_beogradТоком састанка Министарске тројке ОЕБС на маргинама 22. Министарског савета ОЕБС у Београду, министри спољних послова садашњег, претходног и наредног председавајућег – односно, Србије, Швајцарске и Немачке – потврдили су своју пуну подршку политичком процесу у оквиру Трилатералне контакт групе и раду Специјалне посматрачке мисије ОЕБС у Украјини (СПМ), наглашавајући да договори из Минска треба да буду спроведени у потпуности. То подразумева одржавање примирја и напредак у политичком процесу.

Министри су изјавили да је од суштинске важности стабилизовати и учврстити примирје на истоку Украјине. Иако се примирје углавном одржава, то што се дани релативног или потпуног затишја смењују данима интензивних локалних борби изазива озбиљну забринутост.

Чињеница да кршења примирја укључују оружје које је требало да буде повучено из тих области је посебно узнемирујућа, изјавили су министри. Сложили су се да капацитети СПМ да посредује у постизању прекида ватре на локалном нивоу треба да буду ојачани. Такође, нагласили су да приступ посматрача целој Украјини мора да буде неометан и неспутан, у складу с мандатом СПМ и одлуком Сталног савета ОЕБС. У том циљу, све стране треба да омогуће наставак оснивања истурених патролних база.

Министри спољних послова Србије, Швајцарке и Немачке – Ивица Дачић, Дидије Буркхалтер и Франк-Валтер Штајнмајер - изразили су своју пуну подршку „Нормандијском формату", поздравивши његову блиску сарадњу са Тројком ОЕБС и председавањем.

Дачић се такође захвалио осталим члановима Тројке на конструктивним дискусијама током председавања Србије ОЕБС-у у 2015. години.

Фото:OSCE/Jonathan Perfect