gototopgototop
četvrtak, 03. decembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministarski savet OEBS-a u Beogradu: Obnavljanje konsenzusa o evropskoj bezbednosti mora da bude naša glavna preokupacija
+ larger fontnormal font- Smaller font
312015 osce_ministerial_openingDvadeset drugi Ministarski savet OEBS počeo je danas u Beogradu pozivom na veće napore za ponovnu izgradnju konsenzusa o evropskoj bezbednosti i obnavljanje dijaloga zasnovanog na punom poštovanju principa i obaveza OEBS-a.

Predsedavajući OEBS-u ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić ohrabrio je učesnike da vode otvoren, iskren i konstruktivan razgovor o pitanjima od zajedničkog interesa.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratio se sastanku, kojem je prisustvovalo više od 40 ministara spoljnih poslova i stotine diplomata na visokom nivou iz 57 država učesnica OEBS, 11 partnera za saradnju i predstavnika međunarodnih organizacija.

„Važno je da u periodu pred nama damo sve od sebe da zaštitimo osnovne vrednosti sadržane u principima i obavezama na kojima se OEBS zasniva", rekao je Vučić. Govoreći o aktuelnim izazovima, uključujući terorizam i migracije, premijer je rekao da OEBS pruža važan međunarodni okvir za rad na rešavanju takvih pitanja.

„Nesumnjivo je da je najznačajniji zadatak OEBS u ovom trenutku dalja deeskalacija krize u i oko Ukrajine", rekao je predsedavajući OEBS-u Dačić. „Naša rešenost da doprinesemo rešavanju krize u i oko Ukrajine, koja je zaoštrila već postojeće podele među nama, značajno će odrediti koliko smo sposobni da oživimo atmosferu povoljnu za zajednički rad na ostvarenju zajedničke vizije slobodne, demokratske, zajedničke i nedeljive bezbednosne zajednice regiona OEBS".

„U godini obeležavanja četrdesetogodišnjice Helsinškog završnog akta i dvadesetpetogodišnjice Pariske povelje, duboko smo svesni zaveštanja koje smo dobili u nasleđe", rekao je Dačić. „Treba da crpimo inspiraciju iz hrabrosti lidera iz vremena Hladnog rata koji su uspeli da postave nov temelj uređenju odnosa između država uprkos atmosferi opterećenoj snažnim ideološkim antagonizmima. I dalje sam optimista da ćemo vremenom uspeti da obnovimo međusobno poverenje i vratimo se na pravi put".

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva založio se za organizacione reforme.

„Moramo da modernizujemo OEBS. Dozvolite mi da nas sve podstaknem da razmotrimo niz predloga koji je Skupština ponudila ove godine za suštinski karakter reformi, uključujući izmene u načinu odlučivanja zasnovanom na konsenzusu, u cilju omogućavanja bržeg delovanja; povećanja investicija u naša prisustva na terenu; kao i otvorenije bavljenje pitanjima ljudskih prava", rekao je.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer zahvalio se Srbiji na aktivnom vođstvu Organizacijom u 2015. godini i naglasio ključnu posredničku ulogu koju OEBS ima u političkim procesima i deeskalaciji tenzija u Ukrajini.

„Dokazali smo da smo organizacija koja pruža pravi manevarski prostor za rad, u koju zahvaljujući nepristrasnosti i izbalansiranom pristupu imaju poverenje sve strane, i koja je spremna da pruži ruku i gradi mostove. Međutim, dok treba da budemo ponosni na ono što je OEBS postigao, moramo da prepoznamo da je, konačno, na samim stranama da okončaju konflikt i da se u dobroj veri uključe u naporan rad na obnavljanju mira i stabilnosti".

Ministarski savet OEBS-a trajaće do 4. decembra.
Foto:MFA Serbia