gototopgototop
petak, 04. decembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Samo se kroz dijalog može doći do rešenja krize u i oko Ukrajine, izjavio je predsedavajući OEBS Dačić
+ larger fontnormal font- Smaller font
412015 dacic_sajdik_apakanDo trajnog i održivog rešenja krize u i oko Ukrajine može se doći samo kroz dijalog, rekao je juče predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, pridruživši se svom specijalnom predstavniku u Trilateralnoj kontakt grupi i šefu Specijalne posmatračke misije u obraćanju pratećem događaju na marginama 22. Ministarskog saveta OEBS.

Dačić je rekao da je na početku godine sukob bio na vrhuncu, ali da su napori uloženi u primenu sporazuma iz Minska pokazali određene rezultate. Rad Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini (SPM) je takođe značajno unapređen.

„Od posebne važnosti je da se primirje konsoliduje. Takođe smo konstatovali napredak u povlačenju pojedinih tipova naoružanja, dogovorenom krajem septembra", rekao je Dačić. „Međutim, situacija je i dalje izuzetno osetljiva i da bi se omogućio nastavak političkog procesa, potrebno je puno angažovanje svih, uključujući OEBS".

Martin Sajdik, specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS u Ukrajini i u Trilateralnoj kontakt grupi, rekao je da strane ne smeju da se zadrže na međusobnim optužbama.

„Suviše je vremena već izgubljeno na međusobne optužbe koje ne doprinose primeni sporazuma na koje su se svi obavezali", rekao je Sajdik.

Šef SPM ambasador Ertugrul Apakan je istakao da se Misija u radu susreće sa izazovima, ali da je njeno prisustvo dobro uspostavljeno širom zemlje, uz akcenat na istočni deo Ukrajine.

„SPM vrši monitoring povlačenja naoružanja u skladu sa Adendumom Paketa mera iz Minska i sada verifikuje pridržavanje svih strana odredbama sporazuma. Međutim, primećujemo da su pojedine zabranjene vrste naoružanja još uvek na terenu", rekao je. „SPM je spremna da nastavi svoj rad u cilju postizanja mira u istočnoj Ukrajini. Ali, za puno primirje, potrebna nam je politička volja svih aktera", rekao je Apakan.

Foto:OSCE/Jonathan Perfect