gototopgototop
субота, 05. децембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конструктивни дух на 22. Министарском савету поставио чврсте темеље за наставак дијалога о безбедносним изазовима у Европи, рекао је председавајући Дачић
+ larger fontnormal font- Smaller font
512015 dacic_zanierДвадесет други Министарски савет ОЕБС протекао је у доброј, конструктивној и отвореној атмосфери, постављајући чврсте темеље за наставак дијалога о решавању безбедносних изазова у Европи, изјавио је раније данас председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, након што је дводневни састанак приведен крају.

Дачић је рекао да је у актуелној атмосфери неповерења и подела од кључне важности било то што је дијалог настављен у циљу приближавања ставова по многим питањима.

Министар је са задовољством навео да постоји широка сагласност о начинима за решавање кључних безбедносних изазова, додавши да би то могло да послужи као платформа за преко потребну изградњу поверења.
"Изражена је дубока забринутост поводом кризе у и око Украјине, што је била једна од централних тачака разговора. Постоји заједнички интерес да као заједница одговоримо на изазове које постављају тероризам и екстремно насиље, што оставља дубоке последице на целу Европу и шире. Препозната и хитност решавања питања мигрантске и избегличке кризе и њеног значајног утицаја на један број држава учесница и партнера за сарадњу, будући да ОЕБС може да одигра вредну улогу у пружању одговора на кризу", рекао је Дачић сумирајући разговоре.

Државе су се сложиле да заузму мултидимензионални приступ спречавању и супротстављању екстремном насиљу и радикализацији који доводе до тероризма, као и да препознају да је потребно посветити посебну пажњу деци и младима, и да њихових потребама, проблемима и интересовањима треба приступити на свеобухватан начин.

Усвојене су и декларације о оснаживању напора ОЕБС за супротстављање тероризму непосредно након скорашњих терористичких напада, о активностима подршке ОЕБС глобалним напорима за решавање светског проблема дроге, као и саопштење о унапређењу преговора о решавању проблема Придњестровља у формату „5+2".

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер рекао је: „У актуелној атмосфери је важно да канале комуникације држимо отвореним упркос нашим разликама. Ту је 22. Министарски састанак ОЕБС одиграо своју улогу. Током целе године, председавање Србије је било ефикасан посредник у напорима да се премосте разлике у јеку турбулентних времена за европску безбедност, истичући ОЕБС као кључну платформу за обнављање поверења".

Фото:OSCE/Jonathan Perfect