gototopgototop
subota, 05. decembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konstruktivni duh na 22. Ministarskom savetu postavio čvrste temelje za nastavak dijaloga o bezbednosnim izazovima u Evropi, rekao je predsedavajući Dačić
+ larger fontnormal font- Smaller font
512015 dacic_zanierDvadeset drugi Ministarski savet OEBS protekao je u dobroj, konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi, postavljajući čvrste temelje za nastavak dijaloga o rešavanju bezbednosnih izazova u Evropi, izjavio je ranije danas predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, nakon što je dvodnevni sastanak priveden kraju.

Dačić je rekao da je u aktuelnoj atmosferi nepoverenja i podela od ključne važnosti bilo to što je dijalog nastavljen u cilju približavanja stavova po mnogim pitanjima.

Ministar je sa zadovoljstvom naveo da postoji široka saglasnost o načinima za rešavanje ključnih bezbednosnih izazova, dodavši da bi to moglo da posluži kao platforma za preko potrebnu izgradnju poverenja.
"Izražena je duboka zabrinutost povodom krize u i oko Ukrajine, što je bila jedna od centralnih tačaka razgovora. Postoji zajednički interes da kao zajednica odgovorimo na izazove koje postavljaju terorizam i ekstremno nasilje, što ostavlja duboke posledice na celu Evropu i šire. Prepoznata i hitnost rešavanja pitanja migrantske i izbegličke krize i njenog značajnog uticaja na jedan broj država učesnica i partnera za saradnju, budući da OEBS može da odigra vrednu ulogu u pružanju odgovora na krizu", rekao je Dačić sumirajući razgovore.

Države su se složile da zauzmu multidimenzionalni pristup sprečavanju i suprotstavljanju ekstremnom nasilju i radikalizaciji koji dovode do terorizma, kao i da prepoznaju da je potrebno posvetiti posebnu pažnju deci i mladima, i da njihovih potrebama, problemima i interesovanjima treba pristupiti na sveobuhvatan način.

Usvojene su i deklaracije o osnaživanju napora OEBS za suprotstavljanje terorizmu neposredno nakon skorašnjih terorističkih napada, o aktivnostima podrške OEBS globalnim naporima za rešavanje svetskog problema droge, kao i saopštenje o unapređenju pregovora o rešavanju problema Pridnjestrovlja u formatu „5+2".

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao je: „U aktuelnoj atmosferi je važno da kanale komunikacije držimo otvorenim uprkos našim razlikama. Tu je 22. Ministarski sastanak OEBS odigrao svoju ulogu. Tokom cele godine, predsedavanje Srbije je bilo efikasan posrednik u naporima da se premoste razlike u jeku turbulentnih vremena za evropsku bezbednost, ističući OEBS kao ključnu platformu za obnavljanje poverenja".

Foto:OSCE/Jonathan Perfect