gototopgototop
utorak, 29. decembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić uručio diplome polaznicima Diplomatske akademije 2014/2015
+ larger fontnormal font- Smaller font
dodela diploma_29120154Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji dodele diploma polaznicima Diplomatske akademije 2014/2015: 

"Dragi polaznici Diplomatske akademije,
Poštovani profesori i kolege,

Posebno mi je zadovoljstvo što vam se obraćam povodom dodele diploma polaznicima Diplomatske akademije. Kao i uvek, neminovan je osvrt na ciljeve i uspešnost spoljne politike Republike Srbije, sa jedne strane, i na viziju dobrog diplomate, sa druge.

Svaki istorijski period ima svoja iskušenja. Savremeno doba predstavlja potencijalnu prekretnicu u razvoju međunarodnih odnosa. Nastupajuća multipolarnost umesto suprematije jedne sile, krize u Ukrajini i na Bliskom istoku, migrantska kriza, međunarodni terorizam, ekološka pitanja, od kojih zavisi budućnost civilizacije, političko i ekonomsko redefinisanje pravaca razvoja u mnogim zemljama, separatističke težnje u jakim demokratijama – samo su neke od aktuelnosti u svetu sve veće i očitije međuzavisnosti.

Gde je u svemu tome spoljna politika Srbije i njena diplomatija? Naročito danas, kada Srbija više nema vremena za prazan hod.
U okolnostima povećane kompleksnosti međunarodnih odnosa i povišenih tenzija, Srbija se odlučila za principijelnu i izbalansiranu spoljnu politiku u kojoj su njeni interesi, a ne tuđi, neprikosnoveno prioritetni.

Nastavak napora u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, uz istovremeno razvijanje prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, SAD, NR Kinom i svim drugim zemljama, zaštita srpskog stanovništva i naše kulturne baštine na KiM, aktivan doprinos stabilnosti u regionu i intenziviranje međunarodne ekonomske saradnje, mogu se smatrati konstantama naše politike.

Značaj njenih rezultata u 2015. godini uvažavaju čak i politički neistomišljenici. Izdvojićemo samo neke, hronološkim redom:

- potpisivanje aneksa Briselskog sporazuma 25. avgusta, čiji se ključan deo odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština na KiM;
- diplomatske aktivnosti kojima je onemogućeno članstvo tzv. Kosova u UNESKO;
- po opštoj oceni, veoma uspešno predsedavanje Srbije OEBS-u u delikatnim okolnostima, i kao kruna toga, organizacija Ministarskog saveta, što je bio jedan od najvećih diplomatskih skupova u istoriji održan u našoj zemlji;
- otvaranje pregovaračkih poglavlja 32. i 35, čime Evropska unija potvrđuje da Srbiju doživljava kao ozbiljnu državu sa značajnom ulogom, od koje se očekuje da bude pouzdan partner ne samo u regionalnom kontekstu;
- veliki broj poseta na najvišem nivou, što uvek zahteva detaljne pripreme i trud svih onih koji se u državnoj administraciji bave međunarodnom saradnjom.

U svim ovim aktivnostima učestvovale su brojne diplomate, podjednako od najmlađih atašea do najiskusnijih ambasadora, kao i državni službenici koji su bave međunarodnom saradnjom u svojim resorima.
Tim povodom, koristim priliku da kao prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova izrazim zahvalnost svima koji su dali doprinos u ostvarivanju naših spoljnopolitičkih ciljeva i interesa Republike Srbije na međunarodnoj areni.

Sa zadovoljstvom napominjem da su mnoge diplomate, u meri svoje uspešnosti tokom ispunjavanja zadataka, mogle da budu primer u tome koje su kvalifikacije potrebne za ovu tešku profesiju. Ona traži posebno obrazovane ljude visoke opšte kulture, poznavaoce međunarodnog javnog i diplomatskog prava, nacionalne i istorije međunarodnih odnosa, zahteva posedovanje pregovaračkih veština i komunikativnih sposobnosti, taktično ophođenje u različitim situacijama, naročito tolerantnost kao formu izricanja, ali ne i popustljivost u odbrani nacionalnih stavova.

Sve prethodno što je rečeno, naravno, povezano je sa predispozicijama ličnosti za bavljenje ovim poslom. Nekom će biti lakše, a nekom teže da ispuni zahteve koji, vremenom, mogu postajati samo sve teži i teži.
Ubeđen sam, međutim, da ma koliko budući zadaci bili izazovni, neće biti problem onima koji u sebi, u temeljima lične motivacije, prepoznaju i neguju princip koji je suštinski uslov za bavljenje diplomatskim pozivom – jaku svest o neophodnosti služenja opštem dobru.

Za svakog državnog službenika, naročito za diplomatu koji predstavlja svoju zemlju, to znači stalno imati na umu nacionalne ciljeve, kao i potrebu da se bude dostojan njihovog ostvarivanja.

Danas, kada uručujemo diplome vama, polaznicima prethodne generacije, i izražavamo dobrodošlicu budućim polaznicima, naglašeno i dobronamerno vas molim da Diplomatsku akademiju shvatite samo kao prvi korak u diplomatskom obrazovanju, mesto gde se pored početnog znanja, pre svega, stiče samopouzdanje za predstojeće izazove.

Takođe, preporučujem da razvijate zainteresovanost za međunarodna zbivanja, kako aktuelna tako i istorijski ključna, da svakodnevno pratite ono što se dešava na međunarodnoj sceni i razmišljate o mogućim implikacijama diplomatskih poruka sa značajnih događaja.

Važno je da posvećenje kvalitetnom obrazovanju, koje je srpskoj diplomatiji preko potrebno, usvojite kao princip do kraja svog radnog veka. Na primer - kako bi se, bez potrebnog znanja, moglo obrazložiti nekom stranom diplomati zašto se Srbija tako zdušno borila za neprihvatanje kosovskog zahteva za prijem u UNESKO? Pogotovo ako se sa druge strane pojavljuju neutemeljeni pravni argumenti i pokušaji falsifikovanja istorije? Spoljna politika Srbije je u potpunosti posvećena dijalogu kao načinu za rešavanje problema. Da bi se u razgovorima moglo pozivati na vrednosti kojima se savremena civilizacija deklarativno rukovodi, neophodno je suprotstaviti se jednostranostima i nasilju nad činjenicama, potrebno je da se izgradi i formira što kvalifikovaniji sagovornik.

Na kraju, dopustite mi da uputim najsrdačnije čestitke polaznicima generacije 2014/2015. koji su uspešno završili Osnovni program diplomatske obuke, i da pozdravim polaznike nove generacije. Posebne pohvale želim da uputim dvema polaznicama koje su ostvarile najviše prosečne ocene – Jeleni Joković iz Vlade Republike Srbije i Ireni Kužnik iz Ministarstva spoljnih poslova.
Svim polaznicima želim mnogo uspeha u budućem radu, sa željom da se vaša znanja i poznanstva stečena na Diplomatskoj akademiji obnavljaju i razvijaju, na dobrobit Republike Srbije, vaših institucija i vas lično."