gototopgototop
petak, 22. april 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa ministrom inostranih poslova Etiopije
+ larger fontnormal font- Smaller font
mip etiopijePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Etiopije Teodorosom Adhanom Gebrejesusom.

Dačić je zahvalio šefu diplomatije Etiopije na principijelnom stavu oko nepriznavanja nezavisnosti Kosova, glasanju protiv članstva Kosova u Unesku i tradicionalno prijateljskim odnosima prema Srbiji.

Na konferenciji za štampu u Ministarstvu spoljnih poslova ministar Dačić je rekao da Etiopija ostaje principijelna po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i poštovanju međunarodnog prava.

"Bilateralni odnosi naše dve zemlje su dobri, ali mogu biti još bolji. Posle izbora očekujem razgovore o unapređivanju odnosa, ali i o nekim otvorenim pitanjima kao što su dugovi, nerealizovani projekti i slično", rekao je srpski šef diplomatije.

Dvojica ministara saglasili su se da osnivanje Mešovitog komiteta za saradnju može doprineti jačanju tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Etiopije.

Dačić je kazao da je Etiopija prijatelj naše zemlje, kao i da će Srbija podržati njihovu kandidaturu za nestalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i etiopijskog kandidata za direktora Svetske zdravstvene organizacije.

Etiopski šef diplomatije rekao je da nije iznenađen toplom dobrodošlicom u Beogradu i dodao da nije očekivao ništa manje.

Gebrejesus je rekao da Srbiju i Etiopiju spajaju tradicionalno dobre veze koje treba negovati. On je naglasio da je Mešoviti komitet za saradnju dve zemlje dobar korak i da Etiopija neće promeniti stav oko Kosova.

"Etiopija se drži principijelnog stava oko nezavisnosti Kosova. Nastavićemo da štitimo međunarodno pravo", rekao je etiopski šef diplomatije.