gototopgototop
ponedeljak, 04. jul 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Obraćanje ministra Dačića na Samitu o Zapadnom Balkanu
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic pariz_4720165Obraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Parizu:

"Poštovani ministre Ero,
Uvažene kolege, dame i gospodo,

Želeo bih da izrazim zahvalnost našim francuskim partnerima na organizovanju trećeg Samita o Zapadnom Balkanu čime je ponovo potvrđena posvećenost i interes da se naš region približi ostatku Evrope i tako učini vidljivijim i bolje povezanim. Povezivanje ljudi, povezivanje regiona i povezivanje ekonomija najvažniji je zadatak koji smo na sebe preuzeli, rešavajući svaki izazov na putu, koji je započeo u Berlinu, preko Beča, a evo nas sada i u Parizu, gradu svetlosti.
Svi smo saglasni da bi ključna reč na Samitu trebalo da bude – isporučivanje rezultata. Svi smo se obavezali na to da ćemo unaprediti našu regionalnu saradnju, sprovesti brojne mere koje treba da nam obezbede velike infrastrukturne projekte u oblastima saobraćaja i energetike, olakšati trgovinu među nama i – želeo bih da naglasim ono što je svakako najvažnije – izvesti naše najmlađe naraštaje na „put zajedničke svetle budućnosti". Naporno radimo kako oni ne bi ponavljali naše greške iz prošlosti.

Iako su nedavni događaji i „bregzit" poslali veoma loše poruke, ipak očekujemo da će evropska perspektiva regiona ostati na agendi EU.

Mada je Srbija nedavno prošla kroz izborni proces, nastavili smo sa sprovođenjem evropske integracije. Proces pristupnih pregovora sa EU opterećen je mnogim iskušenjima, ali je Srbija čvrsto rešena da nastavi svoje putovanje. Upravo u vreme „bregzita", kada je poljuljana vera u Evropu, EU je Srbiji poslala apsolutno neprihvatljivu poruku. Srbija je uradila sve što se od nje tražilo u pristupnim pregovorima za otvaranje poglavlja 23 i 24. Srbija je uložila veliki napor u sprovođenje političkih i ekonomskih reformi, na planu očuvanja regionalne stabilnosti, a EU je donela odluku da nastavi pregovore sa Turskom i Crnom Gorom, ali ne i sa Srbijom. Kakva je to poruka? Kako mi da je shvatimo?

Danas smo od ministra Kovača čuli dobre vesti, da je moguće da će jedina preostala država članica EU - Hrvatska - dati saglasnost da se nastavi sa otvaranjem poglavlja 23 i 24. Takav razvoj događaja bi predstavljao ohrabrenje da se stvari kreću u dobrom pravcu. To bi, takođe, bila pohvala Srbiji za sve napore koje je uložila u proces evropske ntegracije.

Poštovane kolege, uprkos bremena iz prošlosti, Srbija i region su uložili napore u jačanje saradnje na raznim poljima, posebno među mladima. U tom smislu, inicijativa premijera Vučića u okviru Berlinskog procesa za osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) predstavljala je pravu uspešnu priču koja je izuzetno dobro primljena kod njegovog albanskog kolege i drugih partnera na Zapadnom Balkanu. Zaista verujemo da Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koji će biti potpisan danas, predstavlja značajan korak napred. Srbija je dala ogroman doprinos stvaranju Kancelarije i ponosna je što je od početka čvrsto podržavala ovaj proces.

Uloga Srbije tokom migrantske krize je veoma dobro ocenjena od strane naših regionalnih i drugih međunarodnih partnera. Od početka krize verovali smo u zajedničko evropsko rešenje, uz očekivanje da bi se ono moglo brzo primeniti.
Kada je reč o terorizmu, na samom zapadnom Balkanu prisutne su i određene pretnje, pre svega one uvezene iz inostranstva, ali koje su, na žalost, naišle na pogodno tle. Obrazovanje, integracija, poštovanje ljudskih i manjinskih prava su od ključnog značaja. Još jednom izražavamo žaljenje zbog gubitka života u terorističkim napadima u Parizu, Briselu, Istanbulu ili kada je oboren avion sa ruskim turistima i šaljemo poruku da strah neće nadvladati.

Na kraju, želim da još jednom podvučem da Srbija u potpunosti podržava proces evropske integracije u regionu. Opredeljeni smo za mir, stabilnost, saradnju, pomirenje i razumevanje i ne tražimo ništa više od toga, ni od koga, pa ni od Evrope. Samo elementarno poštovanje, ono koje podrazumeva da, ako smo mi iskreni, i svi ostali budu iskreni. I ako mi poštujemo dogovore, da ih svi ostali poštuju i da, ako uradimo sve što je predviđeno, ne budemo zbog toga ni na koji način kažnjeni. I sada je red na Evropu da nam jasno kaže da li je za nju to dovoljno. Da li nas vidi kao svoj deo ili ne.

Još uvek verujemo u budućnost EU i u razum i dobru volju svih nas.

Dame i gospodo, zahvaljujem se na pažnji."