gototopgototop
petak, 15. jul 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na proslavi 26 godina od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic kovac_subotica_15720167Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Subotici, kao izaslanik predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Mirom Kovačem, na svečanosti povodom obeležavanja 26-ogodišnjice od osnivanja demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Tom prilikom ministar Dačić je održao govor:

„Uvaženi domaćini,

Uvaženi visoki predstavnici  Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini,

Uvaženi ministre, dragi kolega Kovač,

Uvaženi crkveni velikodostojnici, dame i gospodo,  dragi prijatelji,

Čestitam vam 26-tu godišnjicu od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Želim dobrodošlicu ministru spoljnih poslova Republike Hrvatske gospodinu Miru Kovaču.

Velika je čast da vas pozdravim kao izaslanik predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, u gradu u kojem su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisali deklaraciju o unapređenju odnosa.

Nadam se da će implementacija ove Deklaracije značajno doprineti da se ostvari puna zaštita manjina, kako hrvatske u Republici Srbiji, tako i srpske u Republici Hrvatskoj.

Podsetiću sve ovde prisutne, pa tako i javnost u Srbiji i Hrvatskoj, da su naše dve države još 2004. godine uspostavile pravni okvir za zaštitu manjina i u tom pravnom aktu koji su ratifikovala oba parlamenta, srpski i hrvatski  2005. godine sadržano je sve što je neophodno za potpuno i dosledno ostvarivanje manjinskih prava. To je Sporazum između Državne zajednice Srbija i Crna Gora i Republike Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori.

Ali nije samo postojanje Sporazuma dovoljno  za dostizanje željenog stanja kojem teži svaka manjinska zajednica na ovim prostorima koji je nekad bio zajednička država.

Zato moram da izrazim ogromno zadovoljstvo što se posle dugo vremena na obe strane akumulirala konkretna politička volja da se pokrene i intenzivira politički dijalog na najvišem nivou koji je bio u očiglednom zastoju proteklih godina.

Republika Srbija poštuje što je hrvatska manjina u dugotrajnoj i čvrstoj vezi sa svojom maticom, Republikom Hrvatskom, i što  hrvatska zajednica u Srbiji uspešno artikuliše svoje političke ciljeve i čuva svoj identitet, kulturu, tradiciju i veru.

Republika Srbija je snažno privržena visokim međunarodnim standardima u oblasti zaštite nacionalnih manjina. To se ogleda i u konkretnim instrumentima finansijske podrške na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

U ukupnim odnosima Srba i Hrvata potrebno je što više se susretati, što više razgovarati. Upoznati se, upoznati probleme manjina koje žive u obe države. Nedostatak kontakta, dijaloga i susreta na najvišem nivou doprinosi jednostranoj slici koja se usled nedostatka informacija o konkretnim činjenicama, dalje konstruiše isključivo u negativnom kontekstu, što je  destruktivno i ne doprinosi željenim ciljevima ni jedne ni druge strane.

Posle usvajanja Sporazuma osnovan je  Mešoviti međuvladin odbor za praćenje  sprovođenja Sporazuma o zaštiti nacionalnih  manjina, u okviru  kojeg se vodi dijalog i izražavaju potrebe jedne i druge strane.  Do sada je održano šest sednica, poslednja je  održana 22. i 23. oktobra 2014. u Zagrebu i Vrhovinama, u Republici Hrvatskoj. Naredna treba da se organizuje u Republici Srbiji i ja pozivam sve predstavnike hrvatske zajednice da artikulišu svoje zahteve i preko svojih predstavnika u ovom Odboru. Takođe, mislim da je potrebno da se ovaj Odbor češće sastaje i da nije konstruktivno da se sednice zakazuju na tri godine.

Republika Srbija  je pozvana da nađe rešenje za informisanje na manjinskim jezicima, što će biti jedno od bitnih pitanja u evrointegracijama. Svesni smo situacije u kojoj su se našli mediji koji su emitovali program na manjinskim jezicima. Ja ovde moram da naglasim da su mediji koji su emitovali taj program bili u državnom vlasništvu, a da je nas zapravo Evropska unija uslovila  da  se tog vlasništva odreknemo. Privatizacija pojedinih medija nije uspela, a to za posledicu ima ukidanje programa na manjinskim jezicima. Republika Srbija je odgovorna država, odgovorna je prema potrebi manjina za informisanjem na maternjem jeziku i mi ćemo naći rešenje za ovaj problem.

Republika Srbija je iskreno pozdravila ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju. Izuzetno cenimo što je  Republika Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24. Takođe, izuzetno cenimo što je organizovala  tehničku podršku   Republici Srbiji kroz projekte  Centra za izuzetnost hrvatskog ministarstva spoljnih poslova i što je u toku vrlo intenzivna saradnja u okviru prekograničnih IPA projekata Evropske Unije koji su namenjeni međuopštinskoj saradnji i ekonomskom  razvoju. Nadamo se da će dalja podrška Republike Hrvatske pozitivno uticati i na ekonomski razvoj graničnih opština Republike Srbije u kojima postoji  dominantna potreba za razvojem poljoprivrede.

Iskreno se radujem što danas ovde mogu da pozdravim predstavnike Demokratskog saveza Hrvata u Republici Srbiji. Ova godišnjica proslavlja se u istoj godini kad je potpisom najviših predstavnika obe države artikulisana volja najviših političkih predstavnika da se problemi reše i da se saradnja pokrene. Poboljšanje političkog, društvenog  i kulturnog položaja hrvatske manjine u republici Srbiji usko je povezano sa pozitivnim promenama u odnosima Srbije i Hrvatske. Osim zakonske i deklarativne spremnosti da se pitanja od suštinskog značaja za pripadnike nacionalnih manjina i sve građane Republike Srbije sistemski reše, nadam se da će intenziviranje političkog dijaloga doprineti da obe strane brže postižu saglasnost u vezi konkretnih problema na koje su fokusirane manjinske zajednice u obe države.

Vama želim srećnu 26-u godišnjicu od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Republici Srbiji. A svim Hrvatima koji žive u Republici Srbiji želim prosperitet u našoj zajedničkoj državi,  za koju se nadam da će se uskoro priključiti evropskoj porodici, što će doprineti boljem poštovanju evropskih standarda po svim, a ne samo po manjinskim pitanjima za sve  naše građane.

Živeli!"