gototopgototop
četvrtak, 01. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na Neformalnom sastanku OEBS-a u Potsdamu
+ larger fontnormal font- Smaller font
posdam 192016Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Neformalnom ministarskom sastanku OEBS-a koji je održan danas u Potsdamu:

„Bezbednosni izazovi postali su do te mere kompleksni i multidimenzionalni, da danas nijedna zemlja nije u stanju da ih sama prevaziđe, bilo da je reč o terorizmu, nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji, transnacionalnom kriminalu, izazovima koji potiču od migracionih i izbegličkih tokova, kršenju ljudskih prava, diskriminaciji i netrpeljivosti i klimatskim promenama.
U isto vreme kriza i produženi konflikti ne samo da postaju sve učestaliji, već i sve slojevitiji.

Ovi brojni bezbednosni izazovi prete da ugroze našu već krhku zajedničku bezbednost, na taj način stvarajući potrebu za hitnim, odlučnim i koordiniranim odgovorima od strane svih nas.

Najvažniji bezbednosni izazovi sa kojima se danas suočavamo zahtevaju zajedničke odgovore, a ne jednostrane mere. Sada više nego ikada, naši zajednički interesi leže u zajedničkom radu, otuda saradnja nema alternativu.

Uveren sam da OEBS kao regionalni aranžman u skladu sa Glavom 8, Povelje UN-a, sa svojim inkluzivnim članstvom i sveobuhvatnim konceptom bezbednosti, i dalje predstavlja jedan od najadekvatnijih foruma za dijalog o relevantnim bezbednosnim pitanjima.

Mogli bismo da debatujemo o tome da li današnje tenzije, nepoverenje i nesigurnost u Evropi, predstavljaju manji ili veći izazov nego u prošlosti, ali Helsinški principi i dalje predstavljaju čvrst temelj na kojem treba graditi mir i stabilnost u Evropi.

Dijalog i traganje za kompromisom, mirno rešavanje sporova izgradnja poverenja, solidarnost, odgovornost i saradnja zasnivaju se na duhu Helsinkija koji treba da podržimo. Puno poštovanje principa OEBS-a i sprovođenje obaveza OEBS-a u sve tri dimenzije predstavlja temelj bezbednosti u regionu OEBS-a, a osiguranje njihovog efikasnog sprovođenja treba da bude naša stalna obaveza.

Takođe, bih želeo da naglasim izazove koji potiču od migracionih i izbegličkih tokova, koji ostaju prioritet. Podržavamo jačanje dijaloga i saradnje u oblasti upravljanja migracijama u regionu OEBS-a, kao i sa partnerima za saradnju. Takođe, aktivno nastojimo da ostvarimo napredak u jačanju instrumenta OEBS-a za rešavanje izazova u vezi sa migracijama. Bez obzira na to, verujemo da bi nakon mnogih diskusija koje smo vodili prošle godine, kao i tokom ove godine, OEBS trebalo da bude u stanju da usvoji dokument zasnovan na konsenzusu, koji bi poslao važnu jasnu poruku o važnosti ovog pitanja.

Imajući u vidu da OEBS nudi odličnu platformu za rešavanje postojećih i nadolazećih transnacionalnih pretnji, države učesnice OEBS-a treba da očuvaju konstruktivnu atmosferu u suočavanju sa ovim pitanjem, uprkos sveukupnim okolnostima podela.

Borba protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama, kao i protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu i dalje je jedan od najvećih prioriteta naše organizacije, ali i globalni prioritet koji iziskuje odlučnu i bezuslovnu osudu terorističkih akata i zajedničku rešenost u borbi protiv ovog složenog fenomena. U tom kontekstu, treba obratiti posebnu pažnju na rešavanje pitanja stranih terorističkih boraca.

Svi ovi bezbednosni izazovi doveli su u pitanje našu sposobnost da stvorimo atmosferu koja pogoduje zajedničkom radu. Moramo prevazići nepoverenje i pogrešnu percepciju koji doprinose podelama i sprečavaju nas da se uspešno suočimo sa ozbiljnih bezbednosnim problemima.
Verujem da bi neformalni ministarski sastanci, poput današnjih, trebalo da nas približe ovom cilju.

Moramo stvoriti mogućnosti za inkluzivne, otvorene i iskrene dijaloge o načinima prevazilaženja ovih podela i rešavanja teških tema po pitanjima od zajedničkog interesa, jer svi delimo odgovornost za bezbednu i prosperitetnu budućnost.

Samo zajednički odgovor i zajednički usaglašena rešenja mogu da obezbede mir, sigurnost i slobodu u Evropi."