gototopgototop
subota, 24. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao se šefovima diplomatija Tunisa, San Marina i Turkmenistana
+ larger fontnormal font- Smaller font
bilatrale - poslednji danPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Tunisa Kemes Jinaui sastali su se juče na marginama 71. zasedanja Generalne skupštine UN-a. Ministri su se složili da dobri odnosi dve države datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije, ali i da postoji prostor za unapređenje saradnje, kako u bilateralnim odnosima, tako i u međunarodnim organizacijama. Ministar Dačić zahvalio je Tunisu na podršci po pitanjima koja su značajna za Srbiju i izrazio spremnost Srbije da uzvrati podršku.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Turkmenistana Rašidom Meredovim, ministar Dačić istakao je da između dve države ne postoje otvorena pitanja, da su odnosi prijateljski, ali i da ima prostora za unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije, obrazovanja, poljoprivrede i kulture. Ministar Meredov složio se da su bilateralni odnosi dobri i da ih treba produbljivati kroz intenzivnije kontakte i bilateralne posete. Uputio je poziv šefu srpske diplomatije za učešće na Konferenciji o održivom transportu koja će se održati u novembru u Turkmenistanu.

Ministar Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova San Marina Paskvale Valentinijem. Na sastanku ministri su se složili da Srbija i San Marino imaju tradicionalno dobre odnose koje treba negovati. Ministar Valentini istakao je da je San Marino zainteresovan za razvoj bilateralnih odnosa u oblasti kulture, turizma i ekonomije.

Ministar Dačić razgovarao je juče i sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Gejtom sa kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje.