gototopgototop
petak, 30. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poljska svojim iskustvom pomaže i podržava Srbiju na evropskom putu
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Poljske 4Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Republike Poljske Vitoldom Vaščikovskim.

Nakon sastanka na konferenciji za novinare ministar Dačić je rekao da je Poljska za Srbiju važan partner i da dve zemlje treba da realizuju dogovor o uspostavljanju specijalnih veza, koji je ranije danas poljski ministar predložio na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Poljska podržava ambiciju Srbije da što pre postane članica EU, a na tom putu joj može pomoći svojim iskustvima kako bi što lakše prevazišla eventualne probleme", istakao je ministar spoljnih poslova Poljske.

Ministar Dačić je naveo da Poljska može da bude primer Srbiji u mnogim segmentima jer otkad je poslala član EU, BDP ove zemlje je povećan 50 odsto, a u uslovima ekonomske krize Poljska je povećala ekonomiju za 20 odsto, a takođe ima i najbolji sistem za iskorišćavanje fondova EU.

"Zato je Poljska primer kako jedna zemlja može najbolje da iskoriti priliku za ekonomski razvoj i bolji život građana", istakao je Dačić.

On je podsetio da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Poljske oko milijardu evra, dodavši da može biti još veća, a tome može doprineti poslovni forum koji će uskoro biti organizovan.

Ministar Dačić je naveo da treba iskoristiti poseban odnos koji Srbi i Poljaci imaju dugi niz godina, još iz vremena borbe za slobodu u 19. veku, a posebno je zahvalio Poljskoj na razumevanju za stavove Srbije u Unesku.

Šef srpske diplomatije podsetio je da je neka od prethodnih administracija priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova I Metohije, ali da još nisu uspostavljeni diplomatski odnosi i dodao da je Poljska takođe uvažila stavove Srbije koji su se odnosili na uništavanje pravoslavnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i time je duboko uvažila Srbiju za razliku od nekih bližih zemalja.

"Interes obe zemlje je da se držimo zajedno, da jedni drugima pomažemo i ostvarujemo što bolje bilateralne odnose", istakao je ministar Dačić.

Poljski ministar spoljnih poslova Vaščikovski je rekao da Srbija u Poljskoj ima prijatelja, kao i da ona podržava da Srbija uđe u EU što je brže moguće.

"Poljska ima mnogo pozitivnih iskustava iz tranzicije i pregovora sa EU i želimo da podelimo sa vama naša iskustva", rekao je šef poljske diplomatije.


Sastanak ministra Dačića sa MSP Poljske

Sastanak ministra Dačića sa MSP Poljske

Sastanak ministra Dačića sa MSP Poljske

Sastanak ministra Dačića sa MSP Poljske

Sastanak ministra Dačića sa MSP Poljske