gototopgototop
utorak, 01. novembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na konferenciji „Pojas i put - Balkanska perspektiva"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na konferenciji „Pojas i put - Balkanska perspektivaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Pojas i put - Balkanska perspektiva" gde je imao uvodno izlaganje.
Pored ministra Dačića uvodno obraćanje imali su ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang i dekan Fakulteta bezbednosti Ivica Radović.

Uz učešće eminentnih stručnjaka iz Srbije i inostranstva, na konferenciji su detaljno analizirani različiti aspekti kineskog globalnog strategijskog koncepta Pojasa i puta i njegovih efekata na intenziviranje saradnje sa regionom Balkana i zemljama Centralne i Istočne Evrope koje su uključene u mehanizam Kina-CIEZ, ili skraćeno: 16+1.

Konferenciju je organizovao Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu u saradnji sa predstavnicima akademske zajednice Kine.


U nastavku je integralna verzija govora ministra Dačića sa konferencije.


„Poštovani profesore Radoviću,
Vaša Ekselencijo, ambasadore Li Mančang,
Uvaženi učesnici Međunarodne konferencije,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim na međunarodnoj konferenciji o Novom putu svile, sa posebnim fokusom na mehanizam saradnje Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope (ili skraćeno: 16+1). Nadam se da će ovaj skup dati značajne teorijsko-empirijske elemente koji će dopunski osvetliti različite aspekte i iskustva u funkcionisanju ovog mehanizma. Smatram da je to od posebnog značaja uoči Petog samita šefova vlada Kine i CIEZ koji će se za nekoliko dana održati u glavnom gradu Letonije, Rigi.

Po ovlašćenju Državnog saveta (Vlade) Narodne Republike Kine, Nacionalni komitet za razvoj i reformu, Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo trgovine NR Kine su krajem marta 2014. zajednički objavili dokument pod nazivom "Vizija i aktivnosti zajedničke izgradnje Ekonomskog pojasa puta svile i Pomorskog puta svile za 21. vek". Dokument ima karakter Bele knjige i u njemu su dati pozadina, principi, sadržaj, mehanizmi i ciljevi koncepta "Novog puta svile". Koncept Pojasa i puta je strateški projekat koji definiše postavljanje NR Kine i osnovne pravce njenog globalnog angažovanja, naročito na prostoru Evroazije. Osnovni postulati su saradnja i povezivanje, i to saradnja i povezivanje koji donose korist svim učesnicima, po principu „win-win". Mi smatramo da je koncept koristan i prihvatljiv za Republiku Srbiju, jer ima veliki razvojni potencijal, naročito u oblasti razvoja infrastrukture, povećanja obima investicionih ulaganja i proširenja ukupnog obima robne razmene. Memorandum o razumevanju o unapređenju zajedničkog razvoja Ekonomskog pojasa Puta svile između Vlade Srbije i Vlade NR Kine potpisan je tokom posete predsednika Vlade Aleksandra Vučića NR Kini 23-27. novembra 2015, a Memorandum o razumevanju o informatičkom putu svile potpisan je prilikom istorijske posete kineskog predsednika Si Djinpinga u junu 2016. godine.

Mehanizam saradnje Kina-CIEZ se prirodno uklapa u koncept Pojasa i puta. Pored Kine, u njega je uključeno 11 zemalja članica EU i pet zemalja koje su u različitim fazama procesa pristupanja EU, s obzirom da se članstvo u EU tretira kao strateški cilj svih pet kandidata sa Zapadnog Balkana. Tokom proteklih pet godina, koliko ovaj mehanizam postoji, ne samo da je opravdao razloge svog osnivanja i postojanja, već je otvorio značajne nove horizonte i brojna područja saradnje. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da su uspostavljene veoma razgranate veze i sadržajni odnosi u mnogim oblastima: pored saradnje u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike, tu su i zdravstvo, mediji, kultura, nauka, prosveta, sport, turizam, saradnja regiona i gradova, međupartijska saradnja, saradnja i uzajamna podrška u međunarodnim organizacijama i forumima itd.

Iskoristio bih priliku da podsetim da je Treći sastanak šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope održan u Beogradu 16-17. decembra 2014. To je bio najvažniji spoljnopolitički skup održan u našoj zemlji u prethodnih nekoliko decenija. Pored četrnaest premijera i tri vicepremijera, na skupu je bilo preko 6.200 učesnika, uključujući više od hiljadu privrednika i preko hiljadu stranih i domaćih novinara. Na skupu je usvojen dokument Beogradske smernice koji je dao pregled ostvarenih rezultata u saradnji Kina–CIEZ i definisao buduće pravce saradnje, a potpisana su dva multilateralna sporazuma (Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu mađarsko-srpske železnice i Okvir za saradnju uprava carina Srbije, NR Kine, Mađarske i Makedonije). Na Četvrtom samitu Kina-CIEZ koji se održao u Sudzou, u jugoistočnoj provinciji Djiangsu 24. i 25. novembra 2015. usvojeni su Srednjoročni plan saradnje Kina-CIEZ i Smernice iz Sudzoua, a potpisan je i Okvirni sporazum o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji RS. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić je i tom prilikom ukazao na rastući značaj koji Republika Srbija pridaje saradnji sa NR Kinom u kontekstu Kina-CIEZ. Konstatovao je da je Srbija vodeća zemlja regiona po obimu saradnje u oblasti infrastrukture i jedan od ključnih učesnika u prvom prekograničnom projektu ovog mehanizma u izgradnji pruge Beograd-Budimpešta. I na predstojećem, Petom samitu u Letoniji usvojiće se važni zajednički dokumenti, pored većeg broja bilateralnih ugovora koji će se dogovoriti i potpisati na marginama ovog skupa.

Kao što sam već pomenuo, u mehanizam je uključeno više balkanskih zemalja: pored Srbije, tu su i Makedonija, Crna Gora, BiH i Albanija. Takođe, tu su i članice EU iz našeg regiona – Hrvatska, Rumunija i Bugarska. Mehanizam Kina-CIEZ se sve više potvrđuje kao značajan kanal za uspostavljanje saradnje, jačanje postojećih i izgradnju novih veza i odnosa između zemalja Zapadnog Balkana međusobno i u korelaciji sa Kinom i drugim državama članicama ovog mehanizma. Dok se spremate za raspravu na današnjem seminaru, hteo bih da ukažem da se pred nama i dalje odvija masovna migracija ljudi, mladih i starih, žena i dece, koji traže utočište od rata, stradanja i bede. Problem migracija, pored transnacionalnih i globalnih pretnji poput terorizma, organizovanog kriminala i klimatskih promena, postaje goruće pitanje koje zahteva hitno rešavanje i intenzivnu saradnju čitave međunarodne zajednice. Rešavanje ovih složenih problema, koji su često međusobno povezani, zahteva saradnju – uključujući i naše Azijske i Mediteranske partnere.

Dame i gospodo,

Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao važnom delu svog evropskog puta i u svim prilikama afirmiše potrebu očuvanja i unapređenja regionalne bezbednosti i stabilnosti, kao osnovnog uslova za ekonomski prosperitet regiona Zapadnog Balkana. Srbija podržava evropske aspiracije svojih suseda i sa simpatijama posmatra napredak zemalja Zapadnog Balkana u evropskom procesu.

Takođe, poštuje u potpunosti opredeljenje susednih zemalja u vezi sa članstvom u NATO, iako nema pretenzije da i sama postane članica NATO-a. Srbija je vojno neutralna i odgovoran, predvidiv i pouzdan partner Alijanse, sa kojom ima razvijenu saradnju u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir, što je u zajedničkom interesu jačanja globalne, a posebno regionalne bezbednosti. U tom smislu, za nas je posebno važna uloga NATO-a u obezbeđivanju bezbednosti srpskog i nealbanskog stanovništva na KiM, te uloga KFOR-a kao garanta bezbednosti i implementacije Briselskog sporazuma.

Srbija, region i Evropa dele iste vrednosti i slične bezbednosne izazove. Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori na brojna bezbednosna iskušenja savremenog doba, uključujući terorizam i sve vidove ekstremizma, i da u saradnji sa partnerima u svetu doprinese suzbijanju pretnji, kako na regionalnom i evropskom, tako i na globalnom nivou. Deli zabrinutost od opasnosti terorizma sa drugim zemljama Zapadnog Balkana koje se nalaze na istorijskom tranzitnom putu između Bliskog istoka i zapadne Evrope.

U zaključku, hteo bih da naglasim da Srbija u punoj meri podržava sve inicijative i procese koji su usmereni na jačanje saradnje, mira, razvoja i stabilnosti u regionu Centralne i Istočne Evrope, kao i u našem neposrednom okruženju. Saradnja i odnosi Srbije sa Kinom su tradicionalno prijateljski i podignuti su na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva i jedan su od prioriteta naše spoljne politike. Mehanizam Kina-CIEZ je dopunski kanal koji daje novi zamah i donosi nove mogućnosti u odnosima ne samo sa Kinom, već i sa zemljama Zapadnog Balkana i Centralne i Istočne Evrope, sve do obala Crnog i Baltičkog mora.

Dozvolite mi na kraju, da vam poželim uspešan rad i plodnu razmenu mišljenja, a našim gostima iz inostranstva prijatan, iako kratak, boravak u Srbiji.

Zahvaljujem na pažnji."