gototopgototop
понедељак, 21. новембар 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Чикаго: Вече са уметником Савом Ракочевићем
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sava RakocevicУ Генералном конзулату је одржано уметничко вече са угледним српским сликаром и песником Савом Ракочевићем из Чикага.

Представљујући госта конзул жеран Дејан Радуловић је истакао задовољство Генералног конзулата да на овај начин изрази поштовање и признање уметнику Сави Ракочевићу на његовом доприносу српском сликарству, националној култури, као и њеној афирмацији у свету, посебно у САД.

Сава Ракочевић је говорио о свом приступу сликарству, духовним надахнућима, перспективи, бојама. Такође, демонстрирао је технику сликања на платну и истовремено имао интерактивну комуникацију са публиком. Члан Српског позоришта у Чикагу Весна Зафировски је читала стихове песника Ракочевића. Такође, у простроријама Генералног конзулата су биле изложене слике уметника. Седишта у Генералном конзулату су била попуњена до последњег места. Међу присутнима је био значајан број поштоваоца Саве Ракочевића и његове уметности. Такође, међу присутнима је био и владика Лонгин.

Сава Ракочевић борави у САД, односно Чикагу, од 1966.године. Његове уметничке радове поред Америке и Србије имала је прилику да види публика и у многим другим земљама. Имао је мноштво самосталних и групних изложби међу којима и Изложба америчког сликарстава у Конгресној палати у Паризу 1975.године поводом 200-годишњице државности САД. Значајније изложбе у Београду су ретроспективна изложба у Народном музеју 1992. године и изложба слика и цртежа у Српској академији наука и уметности 2009. године.  Добитник је великог броја признања и награда међу којима је и Вукова награда за посебан допринос националној српској култури 2007. године.

Sava Rakocevic_2
Sava Rakocevic_3
Sava Rakocevic_4
Sava Rakocevic_5
Sava Rakocevic_6 
Кључне речи: САД