gototopgototop
ponedeljak, 21. novembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Čikago: Veče sa umetnikom Savom Rakočevićem
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sava RakocevicU Generalnom konzulatu je održano umetničko veče sa uglednim srpskim slikarom i pesnikom Savom Rakočevićem iz Čikaga.

Predstavljujući gosta konzul žeran Dejan Radulović je istakao zadovoljstvo Generalnog konzulata da na ovaj način izrazi poštovanje i priznanje umetniku Savi Rakočeviću na njegovom doprinosu srpskom slikarstvu, nacionalnoj kulturi, kao i njenoj afirmaciji u svetu, posebno u SAD.

Sava Rakočević je govorio o svom pristupu slikarstvu, duhovnim nadahnućima, perspektivi, bojama. Takođe, demonstrirao je tehniku slikanja na platnu i istovremeno imao interaktivnu komunikaciju sa publikom. Član Srpskog pozorišta u Čikagu Vesna Zafirovski je čitala stihove pesnika Rakočevića. Takođe, u prostrorijama Generalnog konzulata su bile izložene slike umetnika. Sedišta u Generalnom konzulatu su bila popunjena do poslednjeg mesta. Među prisutnima je bio značajan broj poštovaoca Save Rakočevića i njegove umetnosti. Takođe, među prisutnima je bio i vladika Longin.

Sava Rakočević boravi u SAD, odnosno Čikagu, od 1966.godine. Njegove umetničke radove pored Amerike i Srbije imala je priliku da vidi publika i u mnogim drugim zemljama. Imao je mnoštvo samostalnih i grupnih izložbi među kojima i Izložba američkog slikarstava u Kongresnoj palati u Parizu 1975.godine povodom 200-godišnjice državnosti SAD. Značajnije izložbe u Beogradu su retrospektivna izložba u Narodnom muzeju 1992. godine i izložba slika i crteža u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 2009. godine.  Dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada među kojima je i Vukova nagrada za poseban doprinos nacionalnoj srpskoj kulturi 2007. godine.

Sava Rakocevic_2
Sava Rakocevic_3
Sava Rakocevic_4
Sava Rakocevic_5
Sava Rakocevic_6 
Ključne reči: SAD