gototopgototop
sreda, 30. novembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Svečana dodela diploma polaznicima Diplomatske akademije 2015/2016.
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić dodelio diplome polaznicima diplomatske akademijePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić otvorio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova ceremoniju dodele diploma polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke koji je Diplomatska akademija organizovala tokom 2015/2016. godine.

U prigodnom govoru Ministar je izneo spoljnopolitičke prioritete i aktivnosti Republike Srbije u okviru međunarodne saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i značaj šestomesečnog predsedavanja Srbije Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju i predstojećeg sastanka Saveta ministara koji će se održati u Beogradu 13. decembra 2016. godine.

U nastavku možete pročitati integralnu verziju govora ministra Dačića.

„Dragi polaznici Diplomatske akademije,
Poštovani profesori i kolege,

Veliko mi je zadovoljstvo da se, sada već tradicionalno, obratim polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke 2015/2016. godine prilikom dodele diploma i uputim vam čestitke na postignutim rezultatima na ovom stručnom usavršavanju koje Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije organizuje već dugi niz godina.

Imajući u vidu činjenicu da dolazite iz različitih institucija Republike Srbije i da se na svojim radnim mestima bavite međunarodnom saradnjom, prva predstojeća prilika da primenite sva znanja i veštine koje ste ovim programom dobili, mogla bi da bude već u narodnom mesecu, u okviru predsedavanja Republike Srbije Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju kojom je naša zemlja preuzela šestomesečno predsedavanje 1. jula 2016.

Zadatak svih nas je da našim radom damo svoj maksimum i doprinesemo, svako iz svog delokruga, da naša zemlja bude pozicionirana tako da položajem i uticajem nadmašuje svoju veličinu.

Aktuelna ekonomsko-politička situacija u svetu predstavlja značajan izazov za razvoj i Srbija mora da uloži dodatne napore na obezbeđivanju adekvatnog poslovnog okruženja koje bi pružilo osnovu za privredni rast i prosperitet.

Ekonomske nestabilnosti, vojni sukobi, prirodne nepogode, migrantska kriza i terorizam su samo neki od faktora koje moramo uzeti u obzir kada razgovaramo o budućim strategijama, koje pored modaliteta za prevazilaženje ovih poteškoća, treba da sadrže i konkretne ideje za rešavanje ovih pitanja na globalnom i lokalnom nivou. U tom kontekstu, Srbija je otvorena da sa svim partnerima radi na postizanju ovih ciljeva.

U izuzetno kompleksnim spoljnopolitičkim okolnostima, mala, ali ponosna država poput Srbije uspela je, koordinisanim aktivnostima svih aktera spoljne politike, da sprovede spoljnopolitičke ciljeve koje je definisala Vlada Republike Srbije.

Naši glavni spoljnopolitički ciljevi su: zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta R. Srbije, nastavak pregovora i punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ali i razvijanje tradicionalno prijateljskih odnosa sa velikim zemljama, drugim prijateljima i susedima u regionu, učešće u međunarodnim organizacijama i jačanje multilateralizma davanjem konkretnog doprinosa u rešavanju savremenih problema kao što su klimatske promene, borba protiv terorizma, održivi razvoj, kao i održavanje regionalne stabilnosti i mira.

Kao što znate, Srbija je nezavisna i vojno neutralna zemlja i to će i da ostane.

Nastojimo da, iz saradnje sa NATO i drugim organizacijama, izvučemo najbolje za našu zemlju. Takođe, na isti način nastavićemo da sarađujemo i sa Rusijom. U našem interesu, isključivo, vodeći pri tom računa da oni ne ugroze naše prijateljstvo, ni sa jednom od strana u svetskoj areni.

Podsećam vas da niko, ni Rusija, ni NATO, ni EU, nemaju apsolutno ništa protiv ovakve pozicije Srbije. Poštuju je i uvažavaju. Nema bilo kakvih zahteva koji bi ovu poziciju Srbije otežali i ugrozili.

Mogu da naglasim da Srbija kroz svoj spoljnopolitički aspekt nastoji da se pokaže kao pouzdan partner i faktor mira i saradnje u regionu što je, uslov za ekonomski prosperitet bilo koje zemlje ili regiona.

U tom kontekstu, Srbija na putu ka Evropskoj uniji ostaje dosledna evropskim vrednostima i unapređenju saradnje, naročito u regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope. Kroz saradnju, kako sa drugim zemljama, tako i sa međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama.

Samo sa jakom spoljnopolitičkom pozicijom moguće je ostvariti uspehe na spoljnopolitičkom planu, zadržati pri tom prijateljske odnose sa svima, i izbeći sve opasnosti, koje bilo kakvo određivanje nosi sa sobom.

Srbija je od svih relevantnih svetskih faktora dobila najviše ocene za ekonomske i sveukupne društvene reforme koje sprovodi, za izuzetno konstruktivno ponašanje tokom izbegličke krize, kao i za ulogu faktora stabilnosti u regionu JIE. Ugled i spoljnopolitička pozicija Srbije su na najvišem nivou od početka jugoslovenske krize.

Zato i danas, kada se suočavamo sa brojnim izazovima, spoljnopolitički prioriteti Srbije, koji su dobro poznati, neće se menjati.

Ne zaboravimo da svi mi koji se bavimo međunarodnom saradnjom u državnoj i diplomatskoj službi učestvujemo u ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije. Danas su međunarodni odnosi razuđeniji i složeniji i od nas aktera zahtevaju naročite kvalitete, veštine, sposobnosti i znanja.

Zbog toga kažemo da je proces obrazovanja stalan, neprekidan proces, a da je obrazovanje i usavršavanje ne samo diplomata, nego i svih onih koji se bave poslovima međunarodne saradnje od ključne važnosti, posebno u kontekstu složenih političkih i ekonomskih prilika u svetu.

Na kraju, došli smo i do onoga što je glavna svrha našeg današnjeg okupljanja. Pre svega, dopustite mi da uputim najsrdačnije čestitke svim polaznicima generacije 2015/2016. koji su uspešno završili Osnovni program diplomatske obuke, i da izrazim očekivanje da ćete uskoro proveriti svoje novostečene sposobnosti u promišljanju najaktuelnijih spoljnopolitičkih zbivanja.
Želeo bih, međutim, ovom prilikom da istaknem dve posebnosti – prva je da smo u ovoj generaciji, po prvi put, imali polaznike koji su zaposleni u institucijama javnog sektora (NIS, RTS, Srbijagas, Aerodrom „Nikola Tesla"), a naročito mi je zadovoljstvo da istaknem da smo, po prvi put, dobili i polaznicu koja je završila Osnovni program diplomatske obuke maksimalnom prosečnom ocenom 10.00 – u to ime, čestitam Danijeli Ristovski, zaposlenoj u službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Još jednom, svim polaznicima želim puno uspeha u budućem radu, da uvek budete svesni svih specifičnosti bavljenja međunarodnom saradnjom, sa iskrenom nadom da će vaše znanje, samopouzdanje i poznanstva stečena na Diplomatskoj akademiji biti, u stručnom smislu, doprinos međunarodnoj saradnji naše Srbije, a u ličnom smislu – neprestani izvor lepih podsećanja na dane provedene u Ministarstvu spoljnih poslova.