gototopgototop
utorak, 24. januar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspPovodom sve češćih interpretacija u medijima o vraćanju „ekonomskih diplomata", Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštava da je reč o vraćanju ekonomske diplomatije u okvire ovog ministarstva, čime se ispravljaju posledice reforme kada je ekonomska diplomatija jurisdikciono pripadala Ministarstvu ekonomije, a kasnije i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Naime, Ministarstvo je podnelo zahtev za izmene članova 5 i 35 Zakona o spoljnim poslovima, čime bi se stvorio i pravni okvir za vraćanje ekonomske diplomatije u ovu instituciju. Ovo podrazumeva da nema novog zapošljavanja u Ministarstvu, već će se koristiti postojeća mreža Diplomatsko-konzularnih predstavništava i zaposlenih u samom Ministarstvu. Izbor kadrova Ministarstvo će raditi u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Radi praćenja postavljenih ciljeva, svi šefovi DKP-a imaće obavezu da na mesečnom nivou dostavljaju izveštaje o postignutom u privlačenju stranih investicija, kao i o povećanju ekonomske razmene između zemalja prijema i Republike Srbije.