gototopgototop
уторак, 04. април 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Будимпешта: Ауторски чланак амбасадора Републике Србије у Мађарској
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ауторски чланак амбасадора Републике Србије у Будимпешти Радета Дробца објављен је у најновијем издању месечника „Diplomacy & Trade" на тему културног повезивања Србије и Мађарске.

Подсетивши на допринос и активности српске заједнице у Мађарској, као и Српске православне цркве, амбасадор се посебно осврнуо на, сада већ традиционалну манифестацију „Месец српске културе у Мађарској", која се организује већ седам година у континуитету, као и на чињеницу да је амбасада последњих година помогла гостовање познатих српских дизајнера у Будимпешти, као и изложбу фотографија нашег, светски реномираног тенисера, Новака Ђоковића и настоји да створи простор за представљање, не само традиционалних, већ и модерних уметности (изложба индустријског дизајна 2015, 2016. млади дизајнери из Београда учествовали на недељи дизајна у Будимпешти и сл.).

Амбасадор је подсетио да су 2015. Србија и Мађарска потписале Програм културне и образовне сарадње, који важи до 2017. Истакао је, такође, да је 2014. у Београду основан Мађарски културни центар, уз нагласак да би културна размена између две земље могла бити и већа, с обзиром на чињеницу да је реч о суседним државама које имају много тога заједничког, што је разлог више да радимо на повезивању људи из обе земље кроз културу, туризам и трагамо за могућностима и начинима за боље упознавање и сарадњу, која ће бити у интересу и Србије и Мађарске.

Чланак је доступан на страни 20 часописа „Diplomacy & Trade": https://issuu.com/diplomacytrade/docs/dt_2017_april
Кључне речи: Мађарска