gototopgototop
utorak, 04. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Budimpešta: Autorski članak ambasadora Republike Srbije u Mađarskoj
+ larger fontnormal font- Smaller font
Autorski članak ambasadora Republike Srbije u Budimpešti Radeta Drobca objavljen je u najnovijem izdanju mesečnika „Diplomacy & Trade" na temu kulturnog povezivanja Srbije i Mađarske.

Podsetivši na doprinos i aktivnosti srpske zajednice u Mađarskoj, kao i Srpske pravoslavne crkve, ambasador se posebno osvrnuo na, sada već tradicionalnu manifestaciju „Mesec srpske kulture u Mađarskoj", koja se organizuje već sedam godina u kontinuitetu, kao i na činjenicu da je ambasada poslednjih godina pomogla gostovanje poznatih srpskih dizajnera u Budimpešti, kao i izložbu fotografija našeg, svetski renomiranog tenisera, Novaka Djokovića i nastoji da stvori prostor za predstavljanje, ne samo tradicionalnih, već i modernih umetnosti (izložba industrijskog dizajna 2015, 2016. mladi dizajneri iz Beograda učestvovali na nedelji dizajna u Budimpešti i sl.).

Ambasador je podsetio da su 2015. Srbija i Mađarska potpisale Program kulturne i obrazovne saradnje, koji važi do 2017. Istakao je, takođe, da je 2014. u Beogradu osnovan Mađarski kulturni centar, uz naglasak da bi kulturna razmena između dve zemlje mogla biti i veća, s obzirom na činjenicu da je reč o susednim državama koje imaju mnogo toga zajedničkog, što je razlog više da radimo na povezivanju ljudi iz obe zemlje kroz kulturu, turizam i tragamo za mogućnostima i načinima za bolje upoznavanje i saradnju, koja će biti u interesu i Srbije i Mađarske.

Članak je dostupan na strani 20 časopisa „Diplomacy & Trade": https://issuu.com/diplomacytrade/docs/dt_2017_april
Ključne reči: Mađarska