gototopgototop
četvrtak, 27. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Protestna nota Francuskoj povodom odluke Apelacionog suda u Kolmaru
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaGeneralni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović uručio je danas protestnu notu ambasadorki Republike Francuske u Beogradu Kristin Moro, povodom skandalozne odluke Apelacionog suda u Kolmaru, kojom je odbijen zahtev Republike Srbije za ekstradiciju Ramuša Haradinaja.

U noti se iznosi stav Vlade Republike Srbije da je u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Republika Srbija, među kojima su i izjave preživelih svedoka. Ukazuje se da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo ni jednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Republika Francuska i Republika Srbija.

Naglašava se da ova odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Republici Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Republike Srbije.

Ocenjuje se da je odluka Apelacionog suda u Kolmaru uvredljiva i zaključuje da predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima Republike Srbije i Republike Francuske.‎