gototopgototop
četvrtak, 18. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poseta dece iz Vukovara, pred polazak u prvi razred, Ministarstvu spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
decaU okviru brojnih manifestacija obeležavanja Dana Evrope, kada se tradicionalno otvaraju vrata institucija i organizuju različite aktivnosti i skupovi namenjeni miru i solidarnosti među evropskim zemljama, u poseti Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije – na Dan otvorenih vrata u Muzeju diplomatije, boravila je neobično brojna "delegacija" 126 mališana iz Vukovara u pratnji 14 vaspitača. Nakon posete O.Š. Vuk Karadzić iz Kraljeva po programu "Kad porastem biću diplomata" ovo je, do sada, prva i najveća organizovana poseta dece iz regiona.

Pomoćnik ministra ambasador Aca Jovanović pozdravio je mališane ukazavši da je ove godine navršena 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata pobedom nad fašizmom i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, nakon razaranja i patnji Drugog svetskog rata, i da su deca ukras i nada boljeg sveta.

Poželevši im bezbrižno i srećno detinjstvo, naglasio je da ta dva važna događaja u istoriji Evrope imaju poseban značaj, jer su označili prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorili put stvaranju zajednice zemalja na kontinentu sa koga su započeta oba svetska rata. Poželeo im je da rastu uz evropske vrednosti i civilizacijske tekovine čovečanstva, kao što su garantovana dečja i ljudska prava. Naglasio je da je ove godine 70 godina UNICEF-a i najavio da će u Muzeju diplomatije biti, početkom jeseni, organizovan Javni čas o dečjim pravima i Izložba o UNICEF-u na koju će biti pozvani da ponovo dođu, a koja se priprema sa direktorom Kancelarije UNICEF-a u Beogradu Mišel Sent-Loom direktnim potomkom legendarnog ambasadora Haitija Emila Sent Loa koji je predstavio Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini UN-a 10. decembra 1948. godine.

Na kraju druženja mališani su pre odlaska nacrtali svoje porukice ministru Ivici Dačiću za Dan Evrope sa svojim željicama, koje će biti uramljene i postavljene u Muzeju diplomatije, a ambasador dr Ljiljana Nikšić uručila je prigodne poklon donacije Ministarstva spoljnih poslova: slikovnice "Heroji ćirilice" i "Ljubičanstvenu priču o Danima jorgovana o Jeleni Anžujskoj i Urošu Nemanjiću, zatim poklone Zavoda za udzbenike i Turističke organizacije Beograda.


Poseta dece iz Vukovara Ministarstvu spoljnih poslova
Poseta dece iz Vukovara Ministarstvu spoljnih poslova
Poseta dece iz Vukovara Ministarstvu spoljnih poslova
Poseta dece iz Vukovara Ministarstvu spoljnih poslova