gototopgototop
уторак, 23. мај 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Студијска посета Колеџа националне одбране Нигерије Министарству спољних послова
+ larger fontnormal font- Smaller font
Nigerija 4Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас у Министарству спољних послова полазнике 25. класе Светских геостратешких студија Колеџа националне одбране Савезне Републике Нигерије који су у студијској посети Србији.
Том приликом, шеф српске дипломатије упознао их је са спољном политиком и безбедносним изазовима са којима се наша земља суочава.

У наставку је говор министра Дачића који је одржан том приликом:

„Господо генерали и официри,
Ваше екселенције,

Велико ми је задовољство да се наставља традиција студијских посета Колеџа националне одбране Нигерије Министарству спољних послова Републике Србије и да имам прилику да вас упознам са спољном политиком и са актуелним безбедносним изазовима и претњама са којима се Република Србија суочава.

У оквиру спољнополитичких приоритета Србије, односи са Африком заузимају изузетно важно место. Србија као један од водећих сукцесора бивше Југославије, настоји да са афричким земљама оствари стратешко партнерство и сарадњу. У том светлу, наша сарадња са Афричком Унијом је изузетно успешна и садржајна и редовно учествујемо на Самитима на највишем нивоу. Посету Србији председнице Комисије АУ, Н.Д. Зуме 2015. године сматрамо историјском и том приликом потписан је Меморандум о економској сарадњи Владе Републике Србије и Комисије Афричке Уније.

Дозволите ми да истакнем да са Нигеријом, коју сматрамо једном од водећих земаља Африке, имамо традиционално добре и пријатељске билатералне односе, без отворених питања. У том духу, председник Николић одликовао је председника Нигерије Бухарија орденом Републике Србије са лентом за даље неговање пријатељских односа две државе и непризнавање самопроглашене „Републике Косова".

Србија има интерес за разменом посета на високом политичком нивоу. На маргинама СБ УН-а у Њујорку, фебруара 2015. имао сам сусрет са министром иностраних послова Нигерије, чију посету очекујемо.

Србија високо цени постављање Нигерије у погледу непризнавања „Косова" и захваљујемо на тој подршци и овом приликом. Очекујемо да ће Нигерија наставити са подршком нашим ставовима о КиМ, посебно у погледу њихових настојања ка чланству у међународним организацијама, превасходно у Унеску.

Заинтересовани смо за јачање економске сарадње, која је некада била на завидном нивоу. У оквиру пројекта „Свет у Србији", омогућено је студентима из Нигерије да студирају у Србији, од којих је њих 10 завршило своје усавршавање.

Од суштинског интереса за напредак и просперитет Србије и региона Западног Балкана је одржавање мира, стабилности и безбедности. То је основни услов развоја политичких, економских и опште-друштвених односа. Захваљујући активностима протеклих година, Србија се данас препознаје на међународној сцени као део решења, а не проблем, те се од међународних фактора означава као извозник безбедности и стабилности.

Један од стратешких циљева Србије је пуноправно чланство у ЕУ и у том смислу подржавамо европске аспирације својих суседа и смaтрамо да је европски процес најбољи пут да се преваладају питања из прошлости и цео регион постане члан европске породице држава и народа.

У војно-безбедносном смислу, Србија се определила за политику војне неутралности и нема аспирације да постане члан НАТО, нити било које друге војне организације у свету Сматрамо да постојећа сарадња кроз програм Партнерство за мир, у којем учествујемо од 2006. представља успешан модел односа са НАТО, који је у складу са нашим интересима, као и заједничиим интересима очувањa регионалног мир и стабилности. Истовремено, Србија поштује опредељење својих суседа у вези са њиховим чланством у НАТО у циљу промоције мира и стабилности у региону.

Србија развија интензивну сарадњу и са другим важним партнерима у свету, пре свега са Руском Федерацијом и Кином, у многим областима, укључујући војну и безбедносну. Од непроцењивог значаја за Србију је њихова подршка у одбрани националних интереса Србије на КиМ. Односи Србије са НАТО посебно су оптерећени бомбардовањем из 1999. године, које је довело до бројних цивилних жртава и разарања на нашој територији. Са друге стране, Србија препознаје важности и улогу НАТО у систему регионалне безбедности, а посебно у заштити српске заједнице на КиМ, чији је гарант безбедности управо НАТО.

КиМ је главни безбедносни изазов за Србију и сматрамо да се до трајног и одрживог решења једино може доћи политичким средствима, у складу са међународним правом. Србија је опредељена да се води статусно неутрални дијалог Београда и Приштине, да се у оквиру њега решавају питања од непосредног интереса за грађане у Покрајини. У том смислу, испуњава оно што је договорено Бриселским споразумом и очекује да то исто чини и Приштина, што се на жалост не дешава.

Подржавамо активности КФОР-а на КиМ које су дефинисане Резолуцијом СБ УН 1244. Очекујемо несмањено присуство КФОР-а, као гаранта безбедности и имплементације Бриселског споразума, имајући у виду да је актуелна безбедносна ситуација и даље крхка. За Србију су апсолутно неприхватљиве аспирације Приштине да променом и проширењем мандата тзв. КБС отпочне процес њихове трансформације у оружане снаге.

Од посебног значаја за Србију је питање пораста радикализма и насилног екстремизма на КиМ, укључујући и учешће Албанаца са КиМ на страним ратиштима као терористичких бораца. О размерама овог проблема сведочи чињеница да су косовски Албанци процентуално, у односу на број становника, најзаступљенији из региона у редовима DAESH.

Посебну потенцијалну опасност за Србију представља повратак тзв. страних терористичких бораца који се сада налазе на ратиштима у Сирији и Ираку. Они су додатно верски радикализовани и настављају да одржавају контакте са терористичким ћелијама, врше пропагандну делатност у циљу врбовања нових бораца и њиховог пребацивања на ратишта, а представљају и сталну опасност од директног извођења терористичких акција на територији Србије и региона Западног Балкана.

Србија сматра да успешну борбу против тероризма и насилног екстремизма чини превентивно деловање у правцу елиминисања узрока настанка ових феномена који обухватају широк спектар деловања на социолошком, економском, политичком и идеолошком плану. Због тога, Србија сматра да УН треба да буду главни међународни форум за разматрање и решавање феномена глобалног тероризма и у том смислу, подржала је све кључне резолуције и чиниће то и у будућности. Такође, Србија подржава принципе Глобалне стратегије УН-а за борбу против тероризма, посебно сегмент који се односи на мере за јачање међународне сарадње, тј. „удруживање" националних, регионалних и међународних напора.

Србија посебну пажњу посвећује и новим глобалним безбедносним изазовима, као што су енергетска и сајбер безбедност. Настоји да створи одржив енергетски систем заснован на диверзификацији канала снабдевања енергентима. Свесна убрзаног развоја и напретка информационих и телекомуникационих технологија, Србија покушава да прати, колико је то могуће, глобалне токове и трендове успостављања националних система заштите.

На крају желим да нагласим да изражавамо солидарност са пријатељским народом Нигерије, који је изложен нападима терористичке групе Боко Харам. Пружамо пуну подршку нигеријској Влади у борби против тероризма, која је према последњим информацијама веома успешна.

Хвала."Министар Дачић примио полазнике Светских геостратешких студија Колеџа националне одбране Нигерије
Министар Дачић примио полазнике Светских геостратешких студија Колеџа националне одбране Нигерије
Министар Дачић примио полазнике Светских геостратешких студија Колеџа националне одбране Нигерије
Министар Дачић примио полазнике Светских геостратешких студија Колеџа националне одбране Нигерије
Министар Дачић примио полазнике Светских геостратешких студија Колеџа националне одбране Нигерије
Министар Дачић примио полазнике Светских геостратешких студија Колеџа националне одбране Нигерије