gototopgototop
utorak, 23. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Studijska poseta Koledza nacionalne odbrane Nigerije Ministarstvu spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Nigerija 4Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova polaznike 25. klase Svetskih geostrateških studija Koledza nacionalne odbrane Savezne Republike Nigerije koji su u studijskoj poseti Srbiji.
Tom prilikom, šef srpske diplomatije upoznao ih je sa spoljnom politikom i bezbednosnim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava.

U nastavku je govor ministra Dačića koji je održan tom prilikom:

„Gospodo generali i oficiri,
Vaše ekselencije,

Veliko mi je zadovoljstvo da se nastavlja tradicija studijskih poseta Koledza nacionalne odbrane Nigerije Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i da imam priliku da vas upoznam sa spoljnom politikom i sa aktuelnim bezbednosnim izazovima i pretnjama sa kojima se Republika Srbija suočava.

U okviru spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, odnosi sa Afrikom zauzimaju izuzetno važno mesto. Srbija kao jedan od vodećih sukcesora bivše Jugoslavije, nastoji da sa afričkim zemljama ostvari strateško partnerstvo i saradnju. U tom svetlu, naša saradnja sa Afričkom Unijom je izuzetno uspešna i sadržajna i redovno učestvujemo na Samitima na najvišem nivou. Posetu Srbiji predsednice Komisije AU, N.D. Zume 2015. godine smatramo istorijskom i tom prilikom potpisan je Memorandum o ekonomskoj saradnji Vlade Republike Srbije i Komisije Afričke Unije.

Dozvolite mi da istaknem da sa Nigerijom, koju smatramo jednom od vodećih zemalja Afrike, imamo tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja. U tom duhu, predsednik Nikolić odlikovao je predsednika Nigerije Buharija ordenom Republike Srbije sa lentom za dalje negovanje prijateljskih odnosa dve države i nepriznavanje samoproglašene „Republike Kosova".

Srbija ima interes za razmenom poseta na visokom političkom nivou. Na marginama SB UN-a u Njujorku, februara 2015. imao sam susret sa ministrom inostranih poslova Nigerije, čiju posetu očekujemo.

Srbija visoko ceni postavljanje Nigerije u pogledu nepriznavanja „Kosova" i zahvaljujemo na toj podršci i ovom prilikom. Očekujemo da će Nigerija nastaviti sa podrškom našim stavovima o KiM, posebno u pogledu njihovih nastojanja ka članstvu u međunarodnim organizacijama, prevashodno u Unesku.

Zainteresovani smo za jačanje ekonomske saradnje, koja je nekada bila na zavidnom nivou. U okviru projekta „Svet u Srbiji", omogućeno je studentima iz Nigerije da studiraju u Srbiji, od kojih je njih 10 završilo svoje usavršavanje.

Od suštinskog interesa za napredak i prosperitet Srbije i regiona Zapadnog Balkana je održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti. To je osnovni uslov razvoja političkih, ekonomskih i opšte-društvenih odnosa. Zahvaljujući aktivnostima proteklih godina, Srbija se danas prepoznaje na međunarodnoj sceni kao deo rešenja, a ne problem, te se od međunarodnih faktora označava kao izvoznik bezbednosti i stabilnosti.

Jedan od strateških ciljeva Srbije je punopravno članstvo u EU i u tom smislu podržavamo evropske aspiracije svojih suseda i smatramo da je evropski proces najbolji put da se prevaladaju pitanja iz prošlosti i ceo region postane član evropske porodice država i naroda.

U vojno-bezbednosnom smislu, Srbija se opredelila za politiku vojne neutralnosti i nema aspiracije da postane član NATO, niti bilo koje druge vojne organizacije u svetu Smatramo da postojeća saradnja kroz program Partnerstvo za mir, u kojem učestvujemo od 2006. predstavlja uspešan model odnosa sa NATO, koji je u skladu sa našim interesima, kao i zajedničiim interesima očuvanja regionalnog mir i stabilnosti. Istovremeno, Srbija poštuje opredeljenje svojih suseda u vezi sa njihovim članstvom u NATO u cilju promocije mira i stabilnosti u regionu.

Srbija razvija intenzivnu saradnju i sa drugim važnim partnerima u svetu, pre svega sa Ruskom Federacijom i Kinom, u mnogim oblastima, uključujući vojnu i bezbednosnu. Od neprocenjivog značaja za Srbiju je njihova podrška u odbrani nacionalnih interesa Srbije na KiM. Odnosi Srbije sa NATO posebno su opterećeni bombardovanjem iz 1999. godine, koje je dovelo do brojnih civilnih žrtava i razaranja na našoj teritoriji. Sa druge strane, Srbija prepoznaje važnosti i ulogu NATO u sistemu regionalne bezbednosti, a posebno u zaštiti srpske zajednice na KiM, čiji je garant bezbednosti upravo NATO.

KiM je glavni bezbednosni izazov za Srbiju i smatramo da se do trajnog i održivog rešenja jedino može doći političkim sredstvima, u skladu sa međunarodnim pravom. Srbija je opredeljena da se vodi statusno neutralni dijalog Beograda i Prištine, da se u okviru njega rešavaju pitanja od neposrednog interesa za građane u Pokrajini. U tom smislu, ispunjava ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom i očekuje da to isto čini i Priština, što se na žalost ne dešava.

Podržavamo aktivnosti KFOR-a na KiM koje su definisane Rezolucijom SB UN 1244. Očekujemo nesmanjeno prisustvo KFOR-a, kao garanta bezbednosti i implementacije Briselskog sporazuma, imajući u vidu da je aktuelna bezbednosna situacija i dalje krhka. Za Srbiju su apsolutno neprihvatljive aspiracije Prištine da promenom i proširenjem mandata tzv. KBS otpočne proces njihove transformacije u oružane snage.

Od posebnog značaja za Srbiju je pitanje porasta radikalizma i nasilnog ekstremizma na KiM, uključujući i učešće Albanaca sa KiM na stranim ratištima kao terorističkih boraca. O razmerama ovog problema svedoči činjenica da su kosovski Albanci procentualno, u odnosu na broj stanovnika, najzastupljeniji iz regiona u redovima DAESH.

Posebnu potencijalnu opasnost za Srbiju predstavlja povratak tzv. stranih terorističkih boraca koji se sada nalaze na ratištima u Siriji i Iraku. Oni su dodatno verski radikalizovani i nastavljaju da održavaju kontakte sa terorističkim ćelijama, vrše propagandnu delatnost u cilju vrbovanja novih boraca i njihovog prebacivanja na ratišta, a predstavljaju i stalnu opasnost od direktnog izvođenja terorističkih akcija na teritoriji Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

Srbija smatra da uspešnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma čini preventivno delovanje u pravcu eliminisanja uzroka nastanka ovih fenomena koji obuhvataju širok spektar delovanja na sociološkom, ekonomskom, političkom i ideološkom planu. Zbog toga, Srbija smatra da UN treba da budu glavni međunarodni forum za razmatranje i rešavanje fenomena globalnog terorizma i u tom smislu, podržala je sve ključne rezolucije i činiće to i u budućnosti. Takođe, Srbija podržava principe Globalne strategije UN-a za borbu protiv terorizma, posebno segment koji se odnosi na mere za jačanje međunarodne saradnje, tj. „udruživanje" nacionalnih, regionalnih i međunarodnih napora.

Srbija posebnu pažnju posvećuje i novim globalnim bezbednosnim izazovima, kao što su energetska i sajber bezbednost. Nastoji da stvori održiv energetski sistem zasnovan na diverzifikaciji kanala snabdevanja energentima. Svesna ubrzanog razvoja i napretka informacionih i telekomunikacionih tehnologija, Srbija pokušava da prati, koliko je to moguće, globalne tokove i trendove uspostavljanja nacionalnih sistema zaštite.

Na kraju želim da naglasim da izražavamo solidarnost sa prijateljskim narodom Nigerije, koji je izložen napadima terorističke grupe Boko Haram. Pružamo punu podršku nigerijskoj Vladi u borbi protiv terorizma, koja je prema poslednjim informacijama veoma uspešna.

Hvala."Ministar Dačić primio polaznike Svetskih geostrateških studija Koledza nacionalne odbrane Nigerije
Ministar Dačić primio polaznike Svetskih geostrateških studija Koledza nacionalne odbrane Nigerije
Ministar Dačić primio polaznike Svetskih geostrateških studija Koledza nacionalne odbrane Nigerije
Ministar Dačić primio polaznike Svetskih geostrateških studija Koledza nacionalne odbrane Nigerije
Ministar Dačić primio polaznike Svetskih geostrateških studija Koledza nacionalne odbrane Nigerije
Ministar Dačić primio polaznike Svetskih geostrateških studija Koledza nacionalne odbrane Nigerije