gototopgototop
недеља, 21. мај 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Осло: Предавање о Југословенским заробљеницима у Норвешкој од 1942. до 1945.
+ larger fontnormal font- Smaller font
oslo 21520171У сарадњи са  „Центром за студије холокауста и религијских мањина" из Осла и „Нарвик центром" из Нарвика, Амбасада Републике Србије у Ослу организовала је 21. маја предавање на тему „Југословенски заробљеници у Норвешкој од 1942. до 1945. – од масовног убијања од стране припадника СС до пакета Црвеног крста под Вермахтом", које је одржао историчар Микаел Стоке из „Нарвик центра". Предавање је одржано у згради Холокауст центра у Ослу.

Амбасадорка Србије у Краљевини Норвешкој Сузана Бошковић-Продановић поздравила је присутне, нагласивши да се ове године навршава 75 година од доласка српских, односно југословенских интернираца у Норвешку 1942. Такође, истакла је значај овог јубилеја, који ће бити обележен низом манифестација на северу Норвешке средином јуна ове године, а у сарадњи са норвешким властима и друштвом пријатељства „Западни Балкан-Норвешка", као и Савезом српских Удружења у Норвешкој. Бошковић-Продановић је подвукла да је током боравка српских интернираца у концентрационим логорима СС и радним логорима Вермахта, норвешко становништво пружало помоћ српским заробљеницима и показало саосећање, што представља „камен темељац традиционалног и искреног пријатељства између српског и норвешког народа које траје до данашњих дана".

Након предавања одржана је промоција филма „Крст од крви", босанског редитеља Симе Брдара, којој су присуствовали представници норвешких академских институција, невладиних организација и тинк-тенкова, представници дипломатског кора, као и припадници српске дијаспоре у Норвешкој.

Oslo 21520172
Кључне речи: Норвешка