gototopgototop
utorak, 23. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Studijska poseta Koledza nacionalne odbrane Nigerije Ministarstvu spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić primio polaznike Svetskih geostrateških studija Koledza nacionalne odbrane NigerijePrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova polaznike 25. klase Svetskih geostrateških studija Koledza nacionalne odbrane Savezne Republike Nigerije koji su u studijskoj poseti Srbiji.
Tom prilikom, šef srpske diplomatije upoznao ih je sa spoljnom politikom i bezbednosnim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava.


U nastavku je govor ministra Dačića koji je održan tom prilikom:

„Gospodo generali i oficiri,
Vaše ekselencije,

Veliko mi je zadovoljstvo da se nastavlja tradicija studijskih poseta Koledza nacionalne odbrane Nigerije Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i da imam priliku da vas upoznam sa spoljnom politikom i sa aktuelnim bezbednosnim izazovima i pretnjama sa kojima se Republika Srbija suočava.

U okviru spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, odnosi sa Afrikom zauzimaju izuzetno važno mesto. Srbija kao jedan od vodećih sukcesora bivše Jugoslavije, nastoji da sa afričkim zemljama ostvari strateško partnerstvo i saradnju. U tom svetlu, naša saradnja sa Afričkom Unijom je izuzetno uspešna i sadržajna i redovno učestvujemo na Samitima na najvišem nivou. Posetu Srbiji predsednice Komisije AU, N.D. Zume 2015. godine smatramo istorijskom i tom prilikom potpisan je Memorandum o ekonomskoj saradnji Vlade Republike Srbije i Komisije Afričke Unije.

Dozvolite mi da istaknem da sa Nigerijom, koju smatramo jednom od vodećih zemalja Afrike, imamo tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja. U tom duhu, predsednik Nikolić odlikovao je predsednika Nigerije Buharija ordenom Republike Srbije sa lentom za dalje negovanje prijateljskih odnosa dve države i nepriznavanje samoproglašene „Republike Kosova".

Srbija ima interes za razmenom poseta na visokom političkom nivou. Na marginama SB UN-a u Njujorku, februara 2015. imao sam susret sa ministrom inostranih poslova Nigerije, čiju posetu očekujemo.

Srbija visoko ceni postavljanje Nigerije u pogledu nepriznavanja „Kosova" i zahvaljujemo na toj podršci i ovom prilikom. Očekujemo da će Nigerija nastaviti sa podrškom našim stavovima o KiM, posebno u pogledu njihovih nastojanja ka članstvu u međunarodnim organizacijama, prevashodno u Unesku.

Zainteresovani smo za jačanje ekonomske saradnje, koja je nekada bila na zavidnom nivou. U okviru projekta „Svet u Srbiji", omogućeno je studentima iz Nigerije da studiraju u Srbiji, od kojih je njih 10 završilo svoje usavršavanje.

Od suštinskog interesa za napredak i prosperitet Srbije i regiona Zapadnog Balkana je održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti. To je osnovni uslov razvoja političkih, ekonomskih i opšte-društvenih odnosa. Zahvaljujući aktivnostima proteklih godina, Srbija se danas prepoznaje na međunarodnoj sceni kao deo rešenja, a ne problem, te se od međunarodnih faktora označava kao izvoznik bezbednosti i stabilnosti.

Jedan od strateških ciljeva Srbije je punopravno članstvo u EU i u tom smislu podržavamo evropske aspiracije svojih suseda i smatramo da je evropski proces najbolji put da se prevaladaju pitanja iz prošlosti i ceo region postane član evropske porodice država i naroda.

U vojno-bezbednosnom smislu, Srbija se opredelila za politiku vojne neutralnosti i nema aspiracije da postane član NATO, niti bilo koje druge vojne organizacije u svetu Smatramo da postojeća saradnja kroz program Partnerstvo za mir, u kojem učestvujemo od 2006. predstavlja uspešan model odnosa sa NATO, koji je u skladu sa našim interesima, kao i zajedničiim interesima očuvanja regionalnog mir i stabilnosti. Istovremeno, Srbija poštuje opredeljenje svojih suseda u vezi sa njihovim članstvom u NATO u cilju promocije mira i stabilnosti u regionu.

Srbija razvija intenzivnu saradnju i sa drugim važnim partnerima u svetu, pre svega sa Ruskom Federacijom i Kinom, u mnogim oblastima, uključujući vojnu i bezbednosnu. Od neprocenjivog značaja za Srbiju je njihova podrška u odbrani nacionalnih interesa Srbije na KiM. Odnosi Srbije sa NATO posebno su opterećeni bombardovanjem iz 1999. godine, koje je dovelo do brojnih civilnih žrtava i razaranja na našoj teritoriji. Sa druge strane, Srbija prepoznaje važnosti i ulogu NATO u sistemu regionalne bezbednosti, a posebno u zaštiti srpske zajednice na KiM, čiji je garant bezbednosti upravo NATO.

KiM je glavni bezbednosni izazov za Srbiju i smatramo da se do trajnog i održivog rešenja jedino može doći političkim sredstvima, u skladu sa međunarodnim pravom. Srbija je opredeljena da se vodi statusno neutralni dijalog Beograda i Prištine, da se u okviru njega rešavaju pitanja od neposrednog interesa za građane u Pokrajini. U tom smislu, ispunjava ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom i očekuje da to isto čini i Priština, što se na žalost ne dešava.

Podržavamo aktivnosti KFOR-a na KiM koje su definisane Rezolucijom SB UN 1244. Očekujemo nesmanjeno prisustvo KFOR-a, kao garanta bezbednosti i implementacije Briselskog sporazuma, imajući u vidu da je aktuelna bezbednosna situacija i dalje krhka. Za Srbiju su apsolutno neprihvatljive aspiracije Prištine da promenom i proširenjem mandata tzv. KBS otpočne proces njihove transformacije u oružane snage.

Od posebnog značaja za Srbiju je pitanje porasta radikalizma i nasilnog ekstremizma na KiM, uključujući i učešće Albanaca sa KiM na stranim ratištima kao terorističkih boraca. O razmerama ovog problema svedoči činjenica da su kosovski Albanci procentualno, u odnosu na broj stanovnika, najzastupljeniji iz regiona u redovima DAESH.

Posebnu potencijalnu opasnost za Srbiju predstavlja povratak tzv. stranih terorističkih boraca koji se sada nalaze na ratištima u Siriji i Iraku. Oni su dodatno verski radikalizovani i nastavljaju da održavaju kontakte sa terorističkim ćelijama, vrše propagandnu delatnost u cilju vrbovanja novih boraca i njihovog prebacivanja na ratišta, a predstavljaju i stalnu opasnost od direktnog izvođenja terorističkih akcija na teritoriji Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

Srbija smatra da uspešnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma čini preventivno delovanje u pravcu eliminisanja uzroka nastanka ovih fenomena koji obuhvataju širok spektar delovanja na sociološkom, ekonomskom, političkom i ideološkom planu. Zbog toga, Srbija smatra da UN treba da budu glavni međunarodni forum za razmatranje i rešavanje fenomena globalnog terorizma i u tom smislu, podržala je sve ključne rezolucije i činiće to i u budućnosti. Takođe, Srbija podržava principe Globalne strategije UN-a za borbu protiv terorizma, posebno segment koji se odnosi na mere za jačanje međunarodne saradnje, tj. „udruživanje" nacionalnih, regionalnih i međunarodnih napora.

Srbija posebnu pažnju posvećuje i novim globalnim bezbednosnim izazovima, kao što su energetska i sajber bezbednost. Nastoji da stvori održiv energetski sistem zasnovan na diverzifikaciji kanala snabdevanja energentima. Svesna ubrzanog razvoja i napretka informacionih i telekomunikacionih tehnologija, Srbija pokušava da prati, koliko je to moguće, globalne tokove i trendove uspostavljanja nacionalnih sistema zaštite.

Na kraju želim da naglasim da izražavamo solidarnost sa prijateljskim narodom Nigerije, koji je izložen napadima terorističke grupe Boko Haram. Pružamo punu podršku nigerijskoj Vladi u borbi protiv terorizma, koja je prema poslednjim informacijama veoma uspešna.

Hvala."